Tuniští ministři mění stranický kabát

Tunis - Ministři z Demokratického ústavního sdružení (RCD) uprchlého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího rezignovali na své stranické posty, ministerské funkce v prozatímní vládě si ale ponechali. S další snahou nové vlády naznačit odstup od starého režimu napětí a protesty v tuniských ulicích opadají. Jak ale uvedl zvláštní zpravodaj ČT Pavel Vondra, vystoupení ministrů z RCD Tunisany zřejmě neuklidní a budou požadovat jejich úplný odchod z vlády. Protesty v hlavním městě pokračovaly i dnes a přiměly jednoho z ministrů k rezignaci.

Přibližně tisícovka lidí se dnes sešla před sídlem RCD a požadovala výměnu ministrů stále spojených s touto stranou. Kvůli nátlaku veřejnosti již v úterý z RCD vystoupili premiér Muhammad Ghannúší a úřadující prezident Fuád Mbazaa. Dnes oznámil svoji rezignaci také Zuhajr Mzáffir, ministr pro státní záležitosti v rámci premiérské kanceláře, který byl stejně jako ostatní vládní činitelé bývalým členem RCD.

Tuniská policie už ve středu důrazně zakročila proti exprezidentově rodině - zatkla 33 nejbližších Bena Alího a zabavila část jejich majetku. Jsou podezřelí ze zpronevěry a „zločinů proti Tunisku“.

Úřadující prezident Mbazaa v televizním projevu oznámil, že vláda chce úplný rozchod s minulostí, přičemž jednou z jejích priorit bude úplné oddělení politických stran od státu. Slíbil také, že bude pokračovat ve zlepšování bezpečnostní situace v zemi. Úřady podle něj zajistily osoby zodpovědné za narušení pořádku po pádu vlády vypuzeného prezidenta.

Podle jednoho z hlavních opozičních předáků Nadžíba Šibbího byli propuštěni všichni političtí vězni odsouzení za režimu vypuzeného prezidenta. Na svobodě je také 1 800 vězňů, kteří si odpykávali méně než půlroční trest za méně závažné přečiny.

Výměny ministrů spojených s bývalou vládní stranou požaduje také novinář Taufík bin Brik, který strávil ve vězení šest měsíců za údajné napadení. Skutečným důvodem jeho věznění podle něj ale byla kritika vlády prezidenta bin Alího. „Když říkám, že by měla RCD zmizet, tak také myslím, že by tyto loutky bývalého prezidenta měly odstoupit a odjet za ním do Saúdské Arábie,“ řekl bin Brik, který dále uvedl, že se v nadcházejících volbách chystá ucházet o post prezidenta.

Laptopová revoluce

Za úspěch revoluce prý Tunisko vděčí hlavně své mladé, počítačově dovedné generaci, která dokázala zorganizovat protivládní protesty i navzdory tuhé cenzuře. S laptopy místo zbraní pak tito revolucionáři vytáhli do boje a to, co zpočátku vypadalo jen jako běžná frustrace chudších lidí z venkova, přetavili v celospolečenské vystoupení proti režimu. „ Internet je jedním z mála médií, které nám v Tunisku k šíření informací zbyly. Televizi, rádiu ani tisku se předtím nedalo věřit, nic kritického zásadně nezveřejňovaly," říká aktivista Marwan Guetari.

Nepokoje v Tunisku si od poloviny prosince podle oficiálních údajů vyžádaly 78 mrtvých. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová dnes ale řekla, že má informace o více než 100 obětech. OSN příští týden do Tuniska vyšle odborníky na lidská práva, kteří pomohou s vyšetřováním násilných střetů a poradí koaliční vládě v oblasti fungování justice.

  • Tunisko se symbolicky zbavuje starého prezidenta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2253/225243.jpg
  • Protesty v Tunisku autor: Christophe Ena, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2261/226024.jpg