Velvyslanci EU Lukašenkovi stafáž dělat nebudou

Minsk - Velvyslanci zemí Evropské unie v Bělorusku se nezúčastní páteční inaugurace Alexandra Lukašenka do prezidentského úřadu. Účast naopak potvrdil velvyslanec Ruské federace. Diplomaté svou přítomností nechtějí legitimizovat výsledky voleb z 19. prosince minulého roku, v nichž byl Lukašenko znovu zvolen do úřadu prezidenta. Ceremoniálu se nezúčastní ani český velvyslanec.

Očekává se, že ambasadoři se místo toho v sousední Litvě setkají se studenty Evropské humanitní univerzity, kterou v roce 2004 běloruské úřady vykázaly z Minska a která později obnovila svou činnost ve Vilniusu. Univerzita vznikla v roce 1992 jako mezinárodní vzdělávací centrum pro střední a východní Evropu.

Evropská unie v současné době zvažuje zavedení sankcí vůči Bělorusku kvůli zmanipulování prezidentských voleb. O konečné podobě opatření proti Lukašenkově režimu by se měla evropská sedmadvacítka rozhodnout do konce ledna. Česká republika se staví proti úplnému přerušení styků s Běloruskem. Upřednostňuje sankce vůči politickým představitelům země, například omezení jejich možnosti cestovat za hranice státu. O zákazu vstupu Lukašenka na své území už rozhodla polská vláda.