Albánská vláda a opozice se navzájem obviňují kvůli krvavé demonstraci

Tirana - Albánská socialistická opozice obvinila konzervativní kabinet premiéra Saliho Berishi za smrt tří lidí, kteří byli zastřeleni na páteční protivládní demonstraci. Berisha naopak prohlásil, že dav se jeho vládu pokusil svrhnout. Organizace Amnesty International, která hájí lidská práva, vyzvala albánské úřady, aby události vysvětlily.

Demonstrace, která byla nejkrvavější za posledních několik let, se vyhrotila poté, co se několik set protestujících pokusilo probojovat do Berishova úřadu. Kromě třech zastřelených, které zřejmě zabily policejní kulky, utrpělo zranění přes 150 aktivistů i policistů. Opoziční předák a starosta metropole Edi Rama obvinil ministra vnitra Lulzima Bashe ze zneužití pravomocí a vyzval k jeho zatčení. Také řekl, že politickým osnovatelem násilností je Berisha. Ten však na kritiku zareagoval prohlášením, ve kterém uvedl, že demonstranti včetně kriminálních gangů, banditů, překupníků a teroristů se ho pokusili zbavit moci „tuniským stylem“. Zmínil tak protirežimní demonstrace v Tunisku, které si za poslední dny vyžádaly desítky obětí.

Policie získala kontrolu nad situací asi po třech hodinách, k rozehnání demonstrace použila slzný plyn, střelbu z gumových projektilů a vodní děla. Dav převrátil a zapálil nejméně patnáct policejních aut a proti zasahujícím jednotkám házel dlažební kostky a zápalné lahve. Protestů se na počátku akce zúčastnilo asi 20 000 lidí, později bylo podle organizátorů v ulicích až 300 000 lidí. Policie žádnou statistiku k účasti nezveřejnila. Trojice byla podle tiranské nemocnice zastřelena zblízka, dva byli zasaženi do hrudi a jeden do hlavy. Prokuratura přislíbila jejich smrt vyšetřit.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Prezident Bamir Topi a starosta Rama ještě v pátek vyzvali obyvatelstvo ke klidu. Později se k nim přidalo se společným prohlášením velvyslanectví Spojených států, zastoupení Evropské unie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Za nepokoji stojí volby z června 2009, které Berishova Demokratická strana Albánie podle socialistů vyhrála podvodem. Od té doby opozice organizuje protesty odborářů v Tiraně. Zástupci OBSE nicméně označili hlasování většinou jako spořádané.

Příští řádné volby se mají konat v roce 2013. S protesty provázenými střelbou má tato balkánská země z předchozích let špatnou zkušenost. V roce 1997 přišlo o život přes 1 300 osob při násilných protestech okradených střadatelů, kteří ztratili životní úspory po krachu firem, které fungovaly na principu pyramidových her. Chaos v zemi ukončil až zásah Mnohonárodních ochranných sil (MPF).

Albánie, která je jednou z nejchudších evropských zemí, je od dubna 2009 členem Severoatlantické aliance. V současné době usiluje o integraci do Evropské unie.

Přívrženec albánské opozice
Zdroj: Visar Kryeziu/ČTK/AP