Velké trable polského fotbalu

Varšava – Výtržníci z polských fotbalových stadionů si krátí zimní přestávku surovými bitkami. V týdnu přišel o život další z nich. Obávaná komunita zaměstnává před evropským šampionátem 2012 i tamní politiky. Ministr vnitra proti ní chystá novou strategii. Mistrovství, které země pořádá společně s Ukrajinou, se potýká i s dalšími problémy.

Polští fotbaloví výtržníci nezahálejí ani v zimě. Tři stovky fanoušků dvou klubů z Lodže si domluvily bitku na pět hodin ráno. Nechyběly při ní nože a tyče. Jeden z mladíků nepřežil, další leží v nemocnici. Patnáct lidí je ve vazbě. V pondělí zase zemřel po šedesáti ranách nožem fanoušek v Krakově.

Stovky chuligánů mají v Polsku zákaz vstupu na stadiony. Jejich řádění nezná mezí. Jsou schopni ničit tribuny i na domácích stadionech. „Chceme, aby soudce mohl reagovat co nejdříve,“ říká polský ministr spravedlnosti Krzysztof Kwiatkowski. Proto budou na stadionech speciální místnosti, kde bude moct výtržník dostat rychlý a přísný trest. „Soudce bude s místem spojen prostřednictvím internetu, kamer a obrazovky,“ popisuje namažer stadionu v Poznani Radoslaw Frankowski.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Polský fotbal ale netrápí jen chuligáni, dalším problémem jsou zkorumpovaní funkcionáři. Policie kvůli korupci zadržela 360 osob, mezi nimi 86 rozhodčích. Polovina z nich už byla odsouzena. Úplatkářské aféry mají být vyjasněny nejpozději do evropského šampionátu.

Do jeho začátku zbývá pět set dnů. Jeho chloubou má být národní stadion ve Varšavě. Zatímco na stadionu pracuje denně dva tisíce osob, jinde se nic neděje. Původní plány na přestavbu letiště, nádraží a stavbu nových silnic se nedaří realizovat. Kvůli šampionátu chtělo Polsko postavit na dva tisíce kilometrů dálnic. Už teď je jasné, že to byl příliš smělý plán.

  • Výbava polských fotbalových chuligánů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2268/226791.jpg
  • Stavba polského národního stadionu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2268/226792.jpg