Desítky mrtvých po výbuchu na moskevském letišti

Moskva – Příletovou halou moskevského letiště Domodědovo dnes otřásl silný výbuch. Zemřelo při něm minimálně třicet pět lidí. Zraněno je více než 170 osob. Do nemocnice bylo převezeno 86 lidí, 40 z nich je ve vážném stavu. Bomba explodovala v příletové hale v době špičky v půl páté odpoledne. Podle prvních informací nejsou mezi mrtvými nebo zraněnými žádní Češi. Ruská policie stíhá v souvislosti s útokem tři muže. Prezident Dmitrij Medvěděv nařídil okamžité zpřísnění ostrahy dopravy a veřejných míst.

Policie okamžitě zvýšila ostrahu na dalších dvou moskevských letištích Šeremeťjevo a Vnukovo a ve stanicích metra.

Dmitrij Medvěděv:

„Musí se prověřit dodržování zákonů, protože to, co se stalo, ukazuje, že ne všude je to v pořádku.“

„Je nutné udělat všechno proto, aby ranění dostali nezbytnou lékařskou pomoc. Pozůstalým vyjadřuji svoji nejhlubší soustrast.“

Atentátník odpálil nálož, kterou měl připoutanou na těle, přímo uprostřed příletové haly, kde lidé čekali na své příbuzné a přátele. Kvůli zvýšení účinku bomby byly ve výbušnině přidány kovové součástky. Hala se okamžitě zaplnila oblaky štiplavého dýmu.

Podle agentur útočník „kavkazského vzhledu“ odpálil sedmikilovou nálož. Policie už identifikovala jeho ostatky. Našli údajně útočníkovu hlavu. Na jednom záznamu už vyšetřovatelé objevili záběr zachycující okamžik výbuchu. Podle ruské televize útočník před explozí vykřikl: „Všechny vás zabiju!“.

Policisté pátrají po třech údajných spolupachatelích, kteří by mohli být s útokem spojeni a atentátníka na letiště podle záznamu z letištních kamer doprovázeli.

Na letiště dorazily desítky sanitek. Do Domodědova rovněž zamířily dvě speciální jednotky ruského ministerstva pro mimořádné situace. Přilétající letadla byla asi hodinu po výbuchu odkláněna na jiná letiště.

Útok umožnily bezpečnostní nedostatky

Domodědovo je nejrušnější ruské letiště – jen loni odbavilo přes 22 milionů pasažérů. Jeho bezpečnostní procedury patřily k nejpřísnějším v zemi. Ani to ale nedokázalo tragédii zabránit.

Státní agentura ITAR-TASS upozornila, že plány atentátníků usnadnily velké nedostatky v bezpečnostním zajištění letiště. Útočníci bez problémů pronesli na letiště výbušninu. Ruská kontrarozvědka navíc prý měla signály, že by k nějakému útoku mohlo dojít. Tajná služba v noci na dnešek prověřovala informaci o možnosti teroristického útoku na některém z moskevských letišť. To domodědovské bylo prý o hrozbě také informováno.

Ruské úřady zatím přesný seznam mrtvých a zraněných nevydaly. Mezi mrtvými jsou podle lékařů nejméně dva Britové, mezi zraněnými několik občanů Tádžikistánu, prověřuje se totožnost dalších zraněných cizinců - Itala, Němce, Srba, Francouze a Turka. Většina postižených ale pochází z Ruska, jsou to hlavně lidé čekající v hale na přílet svých blízkých, ale například i moskevští taxikáři.

Mluvčí českého velvyslanectví v Moskvě Tibor Opěla sdělil, že ambasáda nemá informace, že by při atentátu byli zraněni i čeští občané. Na Domodědovo létají letadla z Česka jen z Pardubic, ale tamní letiště dnes do Ruska žádný spoj neodbavilo. Letový provoz společností ČSA a Aeroflot mezi Prahou a Moskvou zajišťuje letiště Šeremeťjevo.

Podle webu sme.sk byla lehce zraněna slovenská herečka Zuzana Fialová. Fialová hrála i v několika českých filmech nebo seriálech. „Je lehce zraněna, sanitka ji vezla do nemocnice,“ řekl její partner Peter Matulík. Fialová, která hrála například v nedávno vysílaném česko-slovenském televizním seriálu Kriminálka Staré Město, jela do Moskvy podle sme.sk na výlet spolu s hercem Ľubošem Kostelným a jeho sestrou.

Taxíky zdražily po atentátu na tisícovky korun

Vlnu pobouření vyvolaly zprávy, že taxikáři na letišti Domodědovo začali bezprostředně po atentátu vyžadovat za odvoz do Moskvy 10 000 až 20 000 rublů (asi 6 000 až 12 000 Kč). „Jsou to hyeny, měli by za to přijít o řidičák,“ znělo ruským internetem. Taxikáři si za odvoz z letiště běžně řeknou o pár tisíc rublů. V případě „černých taxikářů“, jejichž počet několikanásobně převyšuje počet oficiálně registrovaných vozů taxislužby, lze cenu obvykle usmlouvat i níže.

Výpovědi očitých svědků výbuchu:

„Nacházel jsem se doslova 30-40 metrů od místa výbuchu. Zazněly výkřiky, objevil se dým, ze stropu letěly kusy jakéhosi plastu. Lidé v panice utíkali.“

„Viděl jsem, jak lidé na vozících tahali raněné, jednomu tekla krev z hlavy.“

„Přijel jsem na Domodědovo asi deset minut po výbuchu a zjistil, že tam nikoho nepouštějí. Okolo bylo množství zraněných. Zprvu jsem nevěděl, co se děje, než mi jedna žena řekla, že byla u výbuchu. Vyvázla jen s lehkým šrámem, ale byla ve velmi silném šoku.“

„Není tu světlo, těla jsou roztrhána.“

„Vyšel jsem (z letiště) pět minut před výbuchem, abych si počkal na auto, které mě mělo odvézt. V tom jsem zahlédl utíkajícího a křičícího policistu. Byl celý v krvi a křičel jen: 'Vyvázl jsem, vyvázl jsem.'“

„Vybuchlo to přímo vedle mě. Nic mě nezasáhlo, ale davem prolétla tlaková vlna. Všichni padali na zem. Hned se objevil dým, byl všude kolem. Začali jsme vybíhat ven, včetně mnoha raněných. Všichni byli v šoku.“