Vládní krize v Libanonu vyústila v protesty

Bejrút – V Libanonu dnes vypukly demonstrace na podporu úřadujícího libanonského premiéra Saada Harírího, který dnes obvinil šíitské hnutí Hizballáh ze státního převratu. Podle Harírího chce Hizballáh podřídit zemi kontrole Íránu. Výzva Harírího bloku zazněla poté, co je po dnešních jednáních o nové vládě favoritem na post předsedy příští vlády kandidát Hizballáhu Nadžíb Míkátí. Na zítra Harírího stoupenci plánují další protesty.

„Pokud jde o převrat, který Hizballáh uskutečňuje, je to pokus podřídit úřad předsedy vlády kontrole autority nejvyššího íránského duchovního a politického vůdce (valíje fakíh),“ úvádí se v prohlášení Harírího bloku. Každý, kdo přijme nominaci Hizballáhu na sestavení nové vlády, bude považován za „zrádce“ svého lidu, dodává se v něm. 

Kandidaturu Míkátího dnes podpořili spojenci Hizballáhu a nečekaně i sedm z 12 poslanců bloku drúzského vůdce Valída Džumbláta, dřívějšího blízkého Harírího spojence, který se koncem minulého týdne postavil na stranu Hizballáhu. 

Prozápadní tábor podporuje na post premiéra úřadujícího předsedu vlády Saada Harírího, jehož kabinet přivedlo před dvěma týdny k pádu šíitské hnutí Hizballáh. Saad Harírí dnes oznámil, že jeho blok odmítá „podílet se na jakékoliv vládě vedené“ kandidátem Hizballáhu. 

Jméno nového premiéra by měl zítra určit libanonský prezident. Vláda v zemi padla 12. ledna v důsledku demise ministrů z tábora Hizballáhu.