K jadernému odzbrojení chybí jen podpis Medvěděva

Moskva - Horní komora ruského parlamentu, Rada federace, dnes podle očekávání ratifikovala rusko-americkou odzbrojovací smlouvu START. Po úterním schválení Státní dumou zbývá k završení ratifikace už jen podpis prezidenta. Dokument počítá s tím, že v příštích sedmi letech se strategické jaderné arzenály obou velmocí sníží přibližně o třetinu.

Americký Senát dohodu ratifikoval už 22. prosince. Na rozdíl od Spojených států je však v Rusku zapotřebí souhlas obou komor parlamentu.

Zatímco poslanci v úterý schválili START poměrem 350 ku 96 hlasům, patřícím opozičním komunistům a nacionalistům, ruští senátoři podpořili dohodu jednomyslně a pro ratifikaci hlasovalo všech 137 přítomných zákonodárců.

Smlouva, kterou loni v dubnu v Praze podepsali prezidenti Dmitrij Medvěděv a Barack Obama, dává Rusku a Spojeným státům sedm let na to, aby své strategické arzenály omezily zhruba o třetinu. Počet hlavic má klesnout na 1 550 z dosavadních 2 200. Počet rozmístěných nosičů, tedy ponorek, letadel a raket, klesne na 700. Nová smlouva rovněž umožňuje vzájemné kontroly jaderných arzenálů, což nebylo možné od předloňského prosince, kdy vypršela platnost původní smlouvy START.

Americký Senát při ratifikaci připojil k textu rezoluci, která sice není součástí dokumentu, ale přesto vzbuzuje nedůvěru ruské strany. V rezoluci zdůraznil americké právo na vybudování systému protiraketové obrany, vůči čemuž má Moskva dlouhodobě výhrady. Na oplátku si tak v ratifikačním zákonu vyhradila možnosti od smlouvy odstoupit, pokud by americká protiraketová obrana a další okolnosti ohrožovaly ruskou národní bezpečnost.

Smlouva vstoupí v platnost výměnou ratifikačních listin.