Egyptské nepokoje se organizují na sociálních sítích

Káhira - Do ulic Káhiry i Suezu dnes i přes zákaz protestních akcí vyrazily stovky demonstrantů. Policie pozatýkala asi pětistovku lidí, podle některých údajů až 860. Už v noci tvrdě zasáhla proti tisícům lidí, kteří po úterní demonstraci zůstali v centru města na protest proti prezidentu Husnímu Mubarakovi a jeho vládě. Několik lidí policejní síly zranily, další byli zatčeni. V noci zemřel v nemocnici třetí demonstrant, nepokoje si tak vyžádaly už čtyři životy. V zemi platí zákaz shromažďování a protestů. Většina protestů se i proto organizuje hlavně přes sociální sítě. V zemi je osm stovek českých turistů, podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur jsou ale všichni v pořádku.

Podle svědků se i přes zákaz protestních shromáždění odpoledne shromáždily stovky lidí před sídlem svazu egyptských novinářů. Někteří se prý pokusili prorazit policejní kordon. Policie dav rozehnala obušky. Údajně tisíce Egypťanů se shromáždily také před komplexem soudních budov v centru Káhiry, kde policie dopoledne desítky protestujících rozprášila. Další střety mezi demonstranty a policií jsou hlášeny ze Suezu, kde před místní márnicí stovky lidí požadovaly vydání těla jedné z obětí úterních nepokojů. V Suezu také demonstranti zapálili vládní budovu a pokusili se podpálit také místní pobočku vládnoucí strany.

Podle úřadů nebudou všichni zatčení postaveni před soud, mnoho z nich prý bude po výslechu opět propuštěno.

V zemi, kde režim posledních 30 let rázně potlačoval jakoukoli opozici, vyšly i včera do ulic desetitisíce lidí. Hněv přitom obraceli nejen proti chudobě, ale hlavně přímo proti vládě. „Musíme vytrvat, abychom dosáhli změny. Současný režim musí cítit naše problémy. Místo toho nás podvádí. Jeho představitelé přitom kradou naše zdroje a prodávají je do zahraničí,“ říká obyvatel Káhiry Mahud Mohamed.

Organizátoři protestů se inspirovali tuniskou revolucí. Průběh akce koordinovali hlavně pomocí Facebooku a Twitteru.

Demonstranty, kteří po včerejších protestech zůstali v centru města, rozehnala v noci policie. Těžkooděncům došla trpělivost a do davu vypustili slzný plyn a vypálili několik dávek gumových projektilů. Demonstranti se rozprchli do okolních ulic.

Včerejší protesty si vyžádaly čtyři životy. Ve městě Suez zemřeli tři demonstranti, v centru Káhiry jeden policista. Egyptské ministerstvo vnitra oznámilo, že další shromáždění nebo pochody nebude tolerovat. Jejich případným účastníkům prý hrozí zadržení.