Zájezdy do Egypta turisté ruší a přesouvají

Káhira - Jak se stupňují pouliční bouře v Egyptě, narůstá i počet turistů, kteří zájezdy do oblíbených severoafrických destinací ruší nebo přesouvají na jiné datum. Podle českého velvyslance v Káhiře Jiřího Slavíka českým turistům nehrozí v zemi bezprostřední nebezpečí, v letoviscích jsou hlášeny jen individuální případy násilí. Ministerstvo zahraničí nicméně doporučuje, aby lidé do Egypta cestovali, jen pokud je to nezbytně nutné. Před půl osmou přistálo v Praze letadlo ČSA se 143 cestujícími.

Slavík také připomněl, že české cestovní kanceláře se po konzultaci s ministerstvem zahraničí rozhodly výhledově pozastavit organizované zájezdy do Egypta. Zároveň ubezpečily, že mají zajištěný návrat turistů z této země. Individuálním turistům doporučil český zastupitelský úřad dnešní let ČSA do Prahy, další spoj bude k dispozici ve čtvrtek. Provoz na káhirském mezinárodním letišti zkomplikovaly návaly zájemců o odlet ze země. Lety se zpožďují, letecké společnosti jsou nuceny posouvat plánované termíny odletů.

Ministerstvo zahraničí nabízí pomoc na čísle káhirského velvyslanectví 00202 333 39700.

Informuje také na webových stránkách www.mzv.cz.

Egyptské protesty narušují cestovní ruch

Protesty v egyptských ulicích výrazně narušují cestovní ruch v zemi. Ten je přitom klíčový pro ekonomiku. Turistika se totiž podílí na hrubém domácím produktu Egypta více než jedenácti procenty.

Zahraniční cestovní kanceláře zaznamenávají nárůst počtu zrušených zájezdů, podobně je tomu i v Česku. Cestovní kanceláře a agentury jsou k turistům vstřícné. „Na základě zákona nabízejí přeložení pobytu na pozdější termín nebo nabízejí jiné adekvátní destinace. Nabízejí to zdarma v rámci platné cestovní smlouvy,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu z Mag Consulting.

Tuto možnost už využily desítky lidí. S cestovní kanceláří Fischer má do Egypta v příštích dnech odletět zhruba 250 lidí. Celkem 20 klientů už ale zájezd odsunulo na jiný termín. Cestovní kanceláři Exim Tours taktéž přibývají klienti, kteří dovolenou v Egyptě odkládají. V krajním případě je podle ředitele cestovní kancelář ochotná zájezd zcela zrušit a peníze klientům vrátit.

Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří probíhají v těchto chvílích jednání s cestovními kancelářemi, zda je možné přivézt české turisty z Egypta. „Zároveň se mapuje zájem českých turistů. Ne všichni se chtějí hned vracet. Češi jsou všeobecně národ, který se nebojí,“ uvedl ve Studiu ČT24 Okamura.

Charterové lety startují bez omezení

Už v neděli začaly některé země evakuovat své občany z Egypta. Británie a Turecko vyslalo do Káhiry speciální letadla, která dopravovala turisty z Egypta zpět. K odjezdu ze země vyzvaly své občany i Německo a USA. „Němci a Angličané začali stahovat své turisty, a to velmi negativně působí na naše turisty, kteří tam zůstávají,“ okomentoval to Jaromír Beránek. I když nepokoje do turistických středisek ještě naplno nedolehly, objevily se už první případy drancování například v Hurghadě. Situaci navíc vyhrocuje fakt, že v oblasti nefunguje internet, což může zkomplikovat turistům dovolenou. Turisté tak mohou jen volat nebo posílat SMS zprávy.

České ministerstvo zahraničí zatím neuvažuje o evakuaci českých turistů, varuje ale, že do Egypta by měli čeští občané cestovat jen v nejnutnějších případech.

Večer dosedlo na ruzyňské letiště letadlo z egyptské Káhiry. ČSA tam ráno vypravily spoj s větší kapacitou. Předpokládají, že se do Česka bude chtít kvůli tamní situaci vrátit větší množství cestujících. České aerolinky taky upravily čas odletů pravidelných linek. Spoje teď budou kvůli egyptskému zákazu nočního vycházení létat ráno a dopoledne. V devět hodin večer do Prahy přiletí z egyptské Alexandrie taky letadlo společnosti Travel Service.

Kanceláře také ujišťují, že naplánované charterové lety z Prahy do Egypta by v tomto týdnu měly odstartovat bez omezení. A to bez ohledu na skutečný počet cestujících. Letadla totiž musí odvézt zpátky ty turisty, kteří už v Egyptě jsou.

Ruské cestovky přestaly prodávat zájezdy do Egypta

V Egyptě je nyní údajně až 40 tisíc ruských turistů, zřejmě zdaleka nejvíce ze všech zahraničních návštěvníků. Kvůli potenciálně nebezpečné tamní situaci cestovní agentury v Moskvě ale přestaly dnes zájezdy do Egypta prodávat.