Nejznámější ruský vězeň vydává zpoza mříží knihu

Moskva - Kdysi nejbohatší Rus a nyní nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovskij v cele nezahálel a připravil knihu Michail Chodorkovskij: Eseje, dialogy, rozhovory. Texty vydává v Rusku v nákladu 20 tisíc výtisků nezávislé nakladatelství EXMO. Vznikly během sedmi let, které bývalý šéf ropné společnosti Jukos prožil převážně v sibiřském vězení. Eseje publikoval na Západě a rozhovory s ním po e-mailu dělali známí ruští autoři.

Chodorkovskij zbohatl z divoké privatizace jako jiní oligarchové. Jenže včas pochopil, že potřebuje změnu image. Americký manažerský styl a drahé PR ho prezentovaly jako poctivého dříče. Kremlu se stal nepohodlným, protože podporoval opozici. Když ho soud poslal na osm let za mříže za daňové podvody, stal se z agresivního oligarchy mučedník. Letos v říjnu se měl dostat na svobodu, loni v prosinci ale dostal po druhém procesu za rozkrádání a zpronevěru stamilionů rublů dalších šest let. Na spadnutí je dokonce i třetí obvinění - obžaloba na něm už pracuje.

V Rusku se blíží dvoje klíčové volby. V prosinci do Státní dumy a napřesrok bude jasno i v tom, zda se do prezidentského křesla vrátí nynější premiér Vladimir Putin. Právě druhý proces s Chodorkovským nechává málokoho na pochybách, že slavný vězeň je pro Putina nebezpečný i dnes. Vykonstruované obvinění z krádeže ropy mělo jediný cíl - udržet ho ve vězení do prezidentských voleb.

Chodorkovskij: texty z cely (zdroj: ČT24)

Podle mnoha západních podnikatelů kauza zhoršuje investiční prostředí v Rusku a zpochybňuje odhodlání prezidenta Dmitrije Medvěděva zasadit se o nezávislost justice. „Způsob, jakým to proběhlo, jak Chodorkovskij skončil ve vězení a jakými metodami mu byl odebrán Jukos, je jako rakovina, která metastázuje celým politickým systémem. Jde o daleko víc než o osud Chodorkovského,“ říká ekonom Konstantin Sonin.

Ochránci práv se snaží, aby se na Chodorkovského nezapomnělo. Výnos z jeho knihy dostane lyceum pro chudé děti, které bývalý šéf Jukosu založil. On sám zůstane za mřížemi do roku 2017 - pokud mu po volbách nesvitne naděje na prezidentskou milost.

Ludmila Ulitskajová, ruská spisovatelka, spoluautorka knihy:
„Je to jiný člověk. Už dávno není tím, kterého kdysi zatkli. Prošel neuvěřitelnou vnitřní proměnou. Hloubka a osobní rozměr tohoto muže získaly nebývalou sílu.“

Boris Kunin, ruský spisovatel, spoluautor knihy:
„Příběh Michaila Chodorkovského je moc důležitý. Dostal černobílý rozměr, ale časem se rozdíl mezi těmito barvami stal čím dál tím zřetelnější. Pomáhá společnosti vzkřísit jednoduchá a jasná morální pravidla.“