Norští námořníci jsou kvůli obezitě propuštěni z práce

Oslo - Nadváha a obezita představuje nové nebezpečí pro norské rybáře. Upozorňují na to tamní úřady. Každým rokem posílá vedení komerčních rybářských lodí nejméně 500 rybářů na souš kvůli jejich tloušťce. A tak přebytečná kila srážejí, jak se dá - třeba zápasy. Podle norské normy z roku 2001 nesmí index tělesné hmotnosti rybářů převýšit číslo 35. Mnoho z nich s tím má ale problémy.

„Tři zdejší rybáři se v roce 2006 utopili. Prostě zmrzli, protože nedokázali doplavat na břeh a neudrželi se vraku,“ říká starosta komunity Berg. Někteří rybáři „při těle“ si stěžují na diskriminaci. Tvrdí, že mít nadváhu ještě neznamená špatně pracovat. Úřady ale poukazují hlavně na jejich bezpečnost.

„Neudrží se nad vodou, nemůžou plavat, nemají výdrž. A co je horší, nevejdou se už ani do záchranné vesty,“ vysvětluje Torbjorn Husby, zástupce Norské mořské správy. A tak zaměstnavatelé rybáře nutí k tělocviku. Úřady uvažují o tom, že do programů na zlepšení kondice námořníků budou muset zapojit i jejich manželky a rodiny.

Obézní norští rybáři (zdroj: ČT24)