Na malárii jedině se šťávou, radí vědci

Jeruzalém - Komáři se opili, až komára zabili. Těžko říct, kde vědci z Izraele a Mali hledali svou inspiraci, autor známé dětské písničky byl ale úplným prorokem. Experti totiž vyvinuli novou metodu, jak zatočit s malárií. Jejich preparát nazvaný Attractive Toxic Sugar Bait (ATSB), tedy Lákavá jedovatá cukrová návnada, je šťáva s fatálním účinkem. Přípravek je levný a snadno dostupný.

„ATSB má hned několik výhod. Nemusí se roztrušovat na rozsáhlých územích, ale v malých plochách u vody, nebo se dá přímo do specializovaných stojanů. Náklady jsou tedy malé a přípravek navíc nenarušuje ekosystém plošným vyhubením jiného hmyzu. Vesničané si ho navíc snadno namíchají sami. Potřebují jen šťávu z nějakého místního ovoce, cukr a kyselinu boritou, která je velmi levná,“ vysvětluje profesor Josef Schlein z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Jak ovšem ukázal výzkum, moskyti rodu anofeles, tedy typičtí přenašeči malárie, jsou vyhlášenými gurmány a ne každé ovoce jim chutná. Nejraději popíjejí šťávu z melounů a guavy. Ta se s přidáním kyseliny borité promění ve smrtící koktejl - ale jen pro ně. Pro savce není o nic nebezpečnější než jedlá sůl. Jeho výhodou je šetrnost k životnímu prostředí.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Výzkum financuje nadace Billa a Melindy Gatesových pod podmínkou, že jeho část proběhne v Africe. 38denní experiment v Mali přinesl povzbudivý výsledek. Jediný postřik stačil zahubit 85 % samiček a devět z deseti samečků místní populace moskytů. Metoda se ale nehodí všude. Podmínkou účinnosti je relativní sucho.

Zdroje vody, u kterých se postřik aplikuje, musí být tak daleko od sebe, aby komáři nemohli migrovat. „Naše metoda se hodí do polopouštních oblastí. V Africe se to týká subsaharské oblasti Sahelu. Tam je velmi efektivní. Nevím, zda dokáže vyhubit malárii, ale určitě drasticky zredukuje moskyty,“ tvrdí Schlein.

Postřik pomáhá hubit i další druhy komárů, které přenášejí třeba západonilský virus, způsobující smrtelný zánět mozkových blan. Největší pohromou v oblasti je ale stále malárie, kterou se ročně nakazí až půl miliardy lidí. Podle Světové zdravotnické organizace jich loni 780 000 zemřelo.

Nejohroženějším regionem zůstává Subsaharská Afrika, nejčastěji umírají děti do pěti let. Bránit se nemoci není snadné - moskytiéry nefungují stoprocentně, antimalarika se nedají brát dlouhodobě. Očkování, které by zabránilo parazitům z komářích slin napadat červené krvinky, je zatím stále ve vývoji.

  • Komáři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101033.jpg
  • Komáři autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1704/170392.jpg