Boje v Káhiře mají už tři oběti a přes tisíc zraněných

Káhira – Boje mezi zastánci a odpůrci egyptského prezidenta Husního Mubaraka si už vyžádaly tři oběti a na tisíc pět set zraněných. Incidenty vyvolalo prezidentovo odmítnutí požadavku opozice, aby okamžitě odešel z funkce. V centru Káhiry po sobě demonstranti z řad odpůrců a zastánců režimu házeli kameny, láhve a klacky. Večer použili manifestanti také zápalné láhve.

Podle egyptského ministerstva zdravotnictví zahynul jeden voják, který patrně nešťastnou náhodou spadl z mostu, a 611 lidí utrpělo zranění. Agentury předtím s odvoláním na zdravotnické zdroje hovořily o zhruba 500 zraněných, ministerstvo původně uvádělo bilanci více než 400 zraněných.

„Hrozí skutečný masakr. Na naměstí Tahrír proti sobě stojí davy několika tisíců lidí. Vybuchují tam desítky zápalných láhví. Odpůrci prezidenta Mubaraka vytvářejí improvizované barikády a snaží se náměstí uhájit. Po celou dobu vysílala státní televize výzvy, aby se lidé připojili k demonstracím na Mubarakovu podporu. Dostáváme zprávy o útocích proti Evropanům a Američanům. Několik našich kolegů demonstranti zmlátili. Opět zesílily represe armády a policie proti zahraničním novinářům,“ informoval zpravodaj ČT v Egyptě Martin Jonáš.

Střety zažila také Alexandrie a další města. Předcházel jim zatím poslední prezidentův trumf - nabídka nekandidovat v zářijových volbách. Po ní vyzvala armáda k ukončení protestů. „Ozbrojené síly vás vyzývají. Rozhodli jste se vyjádřit své požadavky. Teď je ale na vás, abyste pomohli obnovit normální život v zemi,“ uvedl mluvčí egyptské armády Ismail Etman.

Egyptský viceprezident Umar Sulajmán dnes večer upozornil opozici, že bude moci vést dialog s vedením státu jen za předpokladu, že skončí protivládní protesty v ulicích. Sulajmán zároveň vyzval účastníky nepokojů, aby dodržovali zákaz nočního vycházení a vrátili se do svých domovů. Dodal, že tato výzva platí jak pro stoupence, tak pro odpůrce režimu, kteří se dnes střetli v ulicích Káhiry.

  • Střety v Káhiře autor: Lefteris Pitarakis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229304.jpg
  • Protesty v Káhiře autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2293/229255.jpg
  • Střety pro a protivládních demonstrantů autor: Ben Curtis, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229171.jpg