Mubarak by rád odešel, jeho syn nebude kandidovat

Káhira - Syn egyptského prezidenta Gamál Mubarak nebude kandidovat v příštích prezidentských volbách. Prohlásil to dnes viceprezident Umar Sulajmán, který zároveň slíbil, že budou potrestáni podněcovatelé nejnovějších násilností. Ty se přisuzují právě přívržencům egyptského prezidenta Husního Mubaraka, proti němuž už deset dnů protestuje většina země a který už počátkem týdne slíbil, že se nebude ucházet o další prezidentský mandát. Odmítnutí okamžité demise dnes zdůvodnil obavami z chaosu, který by zemi mohl po jeho odchodu ovládnout. Prý by jinak i rád odešel. Egyptská státní televize uvedla, že za současné nepokoje mohou západní státy a zahraniční novináři.

„Nedělám si starosti o to, co o mně lidé říkají. Momentálně si dělám starosti o svou zemi,“ řekl dnes prezident Mubarak v rozhovoru pro americkou televizi ABC. K výzvě amerického prezidenta Baracka Obamy, aby proceduru předávání moci zahájil okamžitě, Mubarak dal najevo, že jeho americký protějšek nerozumí egyptské kultuře a tomu, co by se stalo, kdyby odstoupil.

Prezident Husní Mubarak:

„Jsem otrávený. Po 62 letech ve veřejných službách toho mám dost. Chci odejít.“

Střety mezi odpůrci a příznivci hlavy státu v centru Káhiry mezitím pokračují. Od vypuknutí nejnovější série potyček ve středu mezi znepřátelenými tábory zahynulo podle oficiálních zdrojů osm lidí a 890 bylo zraněno, zdravotnické zdroje ale hovoří o deseti mrtvých. Celkem si protimubarakovské protesty vyžádaly již přes tři stovky obětí.

Odpůrcům Mubarakova režimu se celý den dařilo udržovat kontrolu nad náměstím Tahrír i jeho okolím. Přístupové cesty opevnili barikádami a oblast jejich tvrdé jádro už vůbec neopouští. Lidé z okolních domů jim dodávají pitnou vodu i potraviny.

Viceprezident a premiér se omluvili za násilí

Viceprezident Sulajmán dnes také následoval v omluvě za násilí premiéra Ahmada Šafíka, který zároveň slíbil, že nařídí prošetření násilností. Sulajmán rovněž vyzval k propuštění všech zadržených demonstrantů, kteří se na násilnostech nepodíleli, a vyloučil i svou vlastní kandidaturu na prezidenta.

Vláda pomalu ustupuje opozici

Dalším náznakem, že se vládnoucí garnitura pokouší vyjít vstříc opozici, bylo dnešní oznámení generální prokuratury, že vydává zákaz cestování do zahraničí pro tři bývalé ministry a nejméně jednoho vysoce postaveného činitele vládnoucí Národní demokratické strany (NDP). V rámci vyšetřování blíže neupřesněné činnosti jim také byla zmrazena bankovní konta. Mezi postiženými je hlavně opozicí nenáviděný bývalý ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí.

Část egyptské opozice ale dnes odmítla nabídku na jednání od premiéra Šafíka. Islamisté z Muslimského bratrstva i opoziční politik Muhammad Baradej nejdřív požadují rezignaci prezidenta Mubaraka. Podle Sulajmána platí nabídka k dialogu i pro Muslimské bratrstvo, které je oficiálně zakázané.

Češi v pořádku

Podle českého chargé d'affaires v Káhiře Jiřího Slavíka jsou všichni čeští občané pobývající v Egyptě v pořádku a velvyslanectví nemá informace o tom, že by jim hrozilo nějaké nebezpečí. Počátkem týdne jich v zemi bylo 1 200, postupně se však vracejí domů a do konce týdne by jejich evakuace měla být ukončena, uvedl Slavík. Slovenská vláda vyslala do Egypta zvláštní letadlo, s nímž se večer vrátilo do Bratislavy i sedm Čechů.

Český zastupitelský úřad směruje individuální turisty na pravidelné lety ČSA. Letadlo z Káhiry přistálo v Praze dnes v 15:21. O přepravu turistů v organizovaných zájezdech se starají samy cestovní kanceláře, které nejméně do poloviny února zájezdy do Egypta přerušily.

Zhruba dvacítka českých občanů dnes využila možnosti vrátit se zpátky do Česka prostřednictvím posílené linky ČSA z Káhiry. Šlo o zaměstnance ambasády nebo o lidi na ambasádě ubytované. Nebyli mezi nimi žádní čeští turisté.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:

„Jsem přesvědčen o tom, že by Evropská unie měla v případě, že se v zemi etabluje demokratický režim, Egyptu výrazně pomáhat. Nejenom krásnými slovy, ale skutečnou pomocí.“

Západní vlády znovu vyzvaly egyptskou vládu, aby v zemi umožnila pokojné protesty a ihned zastavila útoky proti demonstrantům a proti zahraničním novinářům. Vedle štábu České televize dnes byli krátce zadrženi i reportéři Lidových novin a MfDnes.

Výzvu k zajištění bezpečnost v zemi legitimním způsobem adresovala egyptským představitelům i Česká republika. Ministerstvo zahraničí v této souvislosti vyzvalo všechny strany, které se na vývoji v Egyptě podílejí, aby otevřely cestu k demokratickým reformám a vytvořily předpoklady pro uspořádání spravedlivých a řádných voleb.

Zahraniční novináři se stávají lovnou zvěří

Zvláštní zpravodaj ČT Martin Jonáš potvrdil, že cizinci a zejména cizí novináři se stali v Egyptě lovnou zvěří - především ze strany stoupenců prezidenta Mubaraka a policie, ale i odpůrců vlády a běžných občanů. V nebezpečí je každý, kdo se objeví s kamerou nebo fotoaparátem.

Mezi sdělovacími prostředky, jejichž pracovníci se stali terčem násilí, jsou televizní stanice Al-Džazíra, Al-Arabíja, ABC, CNN, France 2, France 24, rozhlasová stanice Radio-Canada či belgický list Le Soir nebo ruská Zvězda.

Podle viceprezidenta podněcují násilí v zemi zahraniční síly

Viceprezident Sulajmán dnes také prohlásil, že vláda nepřijme zahraniční vměšování do egyptských vnitřních záležitostí, čímž nepřímo výzvy Západu k urychlené demokratizaci Egypta odmítl. Obvinil také „zahraniční síly“ ze skutečné odpovědnosti za podněcování násilí v zemi.

Výzvy k pokračování protestů do Mubarakovy demise viceprezident označil za „výzvy k chaosu“. K politickým reformám řekl, že například provedení ústavních změn, než projdou řádnou schůzí parlamentu, trvá asi 70 dní. Více je podle něj uspíšit nelze.

  • Zraněný egyptský demonstrant autor: Sebastian Scheiner, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229632.jpg
  • Egyptský premiér Ahmad Šafík autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2296/229543.jpg
  • Pouliční boje v Egyptě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2296/229584.jpg
  • Následky pouličních bojů v Egyptě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2296/229586.jpg
  • Zraněný egyptský demonstrant autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229631.jpg
  • Egyptští demonstranti autor: Emilio Morenatti, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229634.jpg
  • Zraněný egyptský demonstrant autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2296/229546.jpg