Vůdce čečenských povstalců slíbil Rusku „krev a slzy“

Moskva – Šéf islamistických povstalců z Kavkazu Doku Umarov prostřednictvím internetového videozáznamu slíbil Rusku „rok krve a slz“. Vůdce islamistických skupin v ní navíc hovoří „o jistém úkolu“, se kterým do Ruska vyslal jednoho z mučednických bojovníků. Nahrávka není nijak datována a informaci o konkrétním termínu také neobsahuje, ruská média však spojují Umarovu výpověď s nedávným teroristickým útokem na letišti Domodědovo v Moskvě. Neznámý sebevrah na sobě tehdy odpálil nálož, která zabila 36 lidí a přes sto dalších zranila.

Sám Umarov, spojován s řadou teroristických útoků na území Ruska, se v nahrávce o atentátu na letišti nijak nezmínil. Záznam údajně vznikl při Umarovově návštěvě základny pro sebevražedné atentátníky. V nahrávce je zmiňován mladík jménem Sejfullach, který měl být vyslán na akci do Ruska. Umarov slíbil, že se tyto operace budou konat „každý měsíc, každý týden, dá-li Alláh“. Cestu mučednické smrti je prý připraveno podstoupit 50 až 60 bojovníků.

Dosavadní vyšetřování útoku na moskevském letiště ukázalo, že za útoky skutečně stojí jistý mladík ze severního Kavkazu. Vyšetřovatelé nyní zkoumají, zda byl napojen na separatisty. Zda se v Umarovově případě jedná o nepřímé přiznání k atentátu, či pouhou provokaci, není zatím jasné.