V nelegální osadě v Římě uhořely 4 děti

Řím - Při požáru v italské metropoli zemřely čtyři romské děti ve věku od 4 do 11 let. Hořet začalo v noci v ilegálním romském táboře na předměstí Říma. Starosta Říma vytýká úřadům, že nepodnikají žádná opatření proti vzniku romských osad na perifériích. Itálie patří mezi jednu z cílových zemí Romů, kteří emigrují z Bulharska a Rumunska.

Proč začalo v nelegální romské osadě na východě Říma u silnice Appia Nuova hořet, se zatím neví. Jisté je ale to, že požár nepřežily čtyři romské děti. 

Romové si u hlavní silnice směrem k letišti Ciampino postavili chatrče. Úřady je už několikrát zlikvidovaly. Romové si ale vždy postavili nové. Římský starosta dal dnes jasně najevo, že proti ilegálním osadám rázně zakročí. „Tyto prokleté ilegální tábory musejí z Říma zmizet,“ prohlásil starosta Gianni Alemanno. 

Podle nevládních organizací žijí v italské metropoli a na jejím předměstí desetitisíce Romů. Většina bydlí v nelegálních tábořištích, které římská radnice loni slíbila brzy uzavřít. Do konce letošního roku mají být pro 6 000 Romů postaveny tři nové tábory.