Reagan by si své sté narozeniny užil

Simi Valley (USA) - Rodina, přátelé, spolupracovníci a dalších 1500 hostů si v kalifornském Simi Valley připomněli s plnou parádou sté výročí narození bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana. Událost byla vyvrcholením týdne vzpomínek na 40. prezidenta USA, který se proslavil hlavně nesmiřitelným odporem vůči komunismu. Zemřel v roce 2004 v 93 letech. Dnešním oslavám by sám říkal „61. výročí 39. narozenin“.

U Reaganova hrobu se sešli jeho nejbližší i ti, kteří kráčejí v jeho politických nebo i hollywoodských stopách. Nechyběl dort a všechno nejlepší mu k narozeninám zazpívali jeho oblíbení Beach Boys. „Vím, že by byl Ronnie nadšen - a je nadšen, že vás tu má všechny na stých narozeninách,“ řekla bývalá první dáma, devětaosmdesátiletá Nancy Reaganová poté, co položila věnec na hrob svého manžela. Před hosty, mezi nimiž byl i syn bývalého prezidenta Ronald Reagan mladší, bývalý viceprezident Dick Cheney nebo bývalá kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová, pak Reaganová svému muži popřála všechno nejlepší k narozeninám.

Na Reagana zavzpomínal také James Baker, bývalý ministr zahraničí a šéf Reaganových poradců v jeho první administrativě. „To, co nás Ronald Reagan naučil o svobodě, zdravém rozumu a soběstačnosti, zůstává stejně pravdivé dnes, tak jako tehdy,“ prohlásil Baker při obřadu. „Byl to skvělý člověk. Vždycky spravedlivý k těm nahoře, ale i těm pod ním.“

Herec Gary Sinise o Ronaldu Reaganovi:

„Byl to velký Američan. Miloval tuhle zemi a naučil to i jiné.“

Ke slavnostnímu přeletu nad exprezidentovým hrobem odstartovaly stíhačky z letadlové lodi Ronald Reagan. Jmenuje se po něm letiště ve Washingtonu, dálnice v Kalifornii. K jeho odkazu se hlásí nejkonzervativnější politici i prezident Barack Obama.

„Bylo to krásné, užíval jsem si to. A jemu by se to taky líbilo. Tvářil by se skromně, ale těšilo by ho to,“ řekl České televizi prezidentův syn Ronald Reagan mladší.

Podle listu The New York Times víkendové oslavy v Reaganově prezidentské knihovně přišly na pět milionů dolarů (88 milionů korun). Podobná připomínka 100. výročí narození bývalého prezidenta Lyndona Johnsona přitom v roce 2008 stála desetinu této částky.

Sláva odstartovala také nový začátek Reaganova muzea: ožívá tu mladík, který si v Hollywoodu splnil americký sen, i prezident, který pak víru v tento sen vrátil celé Americe. Hlavním heslem zrekonstruovaného Reaganova muzea je interaktivita: návštěvníci si tu mohou připomenout nejdůležitější okamžiky jeho vlády.

Památník vedle těch věnovaných největším prezidentům ještě Reagan nemá. Brání tomu zákon, že od smrti musí uplynout aspoň 25 let. Do mramoru ho tedy vytesají nejdřív za 18 let, americkou ikonou je ale i bez toho už dávno. V čele Spojených států stál v letech 1981 až 1989. Je mnohými považován za hlavního vítěze studené války, když se snažil Sovětský svaz stále vyššími výdaji na obranu „uzbrojit“, zároveň se ale snažil se sovětskými vůdci vyjednávat.