Mubarak strčí do kapsy i Billa Gatese

Káhira – Rodina Husního Mubaraka nashromáždila během 30 let, kdy byl Husní Mubarak v čele egyptské armády a potom i samotného státu, jmění ve výši až 70 miliard dolarů. Většina jejich bohatství je uložena v britských a švýcarských bankách. Další část majetku představují nemovitosti v Londýně, New Yorku, Los Angeles a na pobřeží Rudého moře. Mubarakova rodina dokázala shromáždit majetek kolem 40 až 70 miliard dolarů, což je srovnatelné s jměním vůdců zemí Perského zálivu. Svým majetkem převažuje i samotného Billa Gatese, který dlouho vévodil žebříčku nejbohatších lidí světa.

Mubarak měl za 30 let svého působení v čele Egypta velmi dobrý přístup k investicím, které mu vynesly stovky milionů liber. Většinu svých zisků převedl na tajná konta v zahraničí a investoval je do luxusních domů a hotelů. Podle loňské reportáže v arabských novinách Al Khabar vlastnil Mubarak nemovitosti na Manhattanu a v Beverly Hills na slavné Rodeo Drive. Do kapes Mubarakovy rodiny míří zisky i z hotelů egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

Chudí nejsou ani Mubarakovi synové Gamal a Alaa. Chuť Mubarakovy rodiny pro získávání jmění na Západě dokládá i Gamalův dům v centru Londýna. „Zisky z armádních a vládních zakázek putovaly na Mubarakova osobní konta. V tom režimu byla spousta korupce a zneužívání veřejných zdrojů pro osobní prospěch,“ uvedla profesorka Princetonské univerzity Amaney Jamalová. O tom, kde Mubarakovy peníze skončily, existují jen útržkovité informace.

Odborník na Střední východ Christopher Davidson říká, že Mubarak, jeho žena Suzanne a jejich dva synové dokázali shromáždit majetek z řady obchodních partnerství se zahraničními investory a společnostmi. Ve většině zemí Perského zálivu je zvykem, že při obchodování se zahraničními partnery požadují domácí obchodníci 51procentní podíl na zisku. V Egyptě se podíl na zisku pohybuje kolem 20 procent. I to ale dává politikům a jejich partnerům možnost obrovských zisků bez počátečních výdajů a investičních rizik. „Každý projekt potřebuje investora a Mubarak měl skvělou pozici pro to, aby mohl do obchodů vstupovat,“ dodává Davidson.

Nejbohatším člověkem světa se loni v březnu stal mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú. Podle časopisu Forbes těsně předstihl zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Slim v současnosti disponuje majetkem v hodnotě 53,3 miliardy dolarů, což je zhruba bilion korun. Jmění Billa Gatese činí „pouze“ 53 miliard dolarů.