Nové polské opatření: Politické a armádní špičky už spolu nepoletí

Varšava – Významní polští politici a armádní činitelé už nebudou moci společně létat jedním letadlem. Opatření, na němž se dohodly kanceláře nejvyšších představitelů země, je důsledkem loňské letecké katastrofy u Smolenska. Zahynulo při ní 96 lidí, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského a prakticky celého velení armády. Zda politici budou nová pravidla dodržovat, záleží čistě na nich. Podle polských zákonů nikdo nemůže zakázat například prezidentovi a premiérovi, aby cestovali jedním letadlem, pokud by chtěli.

Podle nových opatření už na palubu jednoho letadla nesmí vejít najednou prezident a premiér, premiér s vicepremiérem a prezident s předsedou dolní komory parlamentu, který se v případě smrti hlavy státu ujímá jejích povinností. V jednom letadle nesmí sedět také více než polovina členů vlády nebo velení armády, včetně velitelů jejích jednotlivých složek. Mezi oběťmi leteckého neštěstí z loňského 10. dubna byl mimo jiné tehdejší náčelník generálního štábu, velitel letectva, velitel námořních ozbrojených sil a velitel pozemních sil.

Česká republika psaná pravidla pro společné cestování vrcholných představitelů státu nemá. Podle zavedené praxe se ale nikdy v letadle nesejde například prezident s premiérem a předsedou Senátu, náčelník generálního štábu zase nikdy necestuje společně se všemi svými zástupci.