Kvůli zákonu o občanství hrozí slovenské koalici znovu rozpad

Bratislava - Čtveřice slovenských vládních stran opět čelí problémům kvůli nejednotnosti svých poslanců. Krizi tentokrát způsobila novela zákona o občanství, která měla upravit současný sporný právní předpis umožňující odebrat slovenskou státní příslušnost po získání občanství jiné země. Část koaličních zákonodárců se však spojila s opozicí a prosazovala změnu předloženého návrhu. Koalice proto novelu z programu nynější schůze raději stáhla. Strana Svoboda a solidarita (SaS) následně vyloučila ze svého klubu poslance Igora Matoviče.

Koaliční poslanci chtěli změnit současný zákon o občanství, který prosadila bývalá vláda sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica. Předchozí kabinet normu přijal jako odpověď na kontroverzní maďarský zákon, jenž od letošního ledna umožňuje etnickým Maďarům v zahraničí získat ve zjednodušeném řízení maďarskou státní příslušnost.

Vládní strany se už dříve dohodly, že do zákona zapracují ustanovení, podle něhož Slovensko neuznává na svém území získání cizího státního občanství, jež bylo nabyto v rozporu s mezinárodním právem, zvyklostmi a zásadami. Poslanci z občanského hnutí Obyčejní lidé, kteří se do sněmovny dostali na kandidátce liberální SaS, však společně se zákonodárci z Ficova Směru-SD a národně orientované SNS prosadili její zásadní úpravu. Občanství jiné země by podle ní mohli získat Slováci, kteří mají v daném státě dlouhodobý pobyt, zaměstnání anebo tam studují. Pokud by však lidé získali občanství na základě kontroverzního maďarského zákona, nadále by přišli o slovenskou státní příslušnost.

Předákovi hnutí Obyčejní lidé, svéráznému Igoru Matovičovi, jeho kolegové vytkli, že se spojil s opozicí, kterou obvykle nešetří a velmi ostře kritizuje. Matovič dnes ale na brífinku oznámil, že hlasoval přesně tak, jak se ve středu dohodl s předsedou SaS Richardem Sulíkem. „Naplnili jsme do puntíku naši dohodu, že k novele z dílny opozičního Směru se postavíme tak, že ji utopíme, že já budu hlasovat pro, ostatní tři se zdrží. Dohodu jsme splnili,“ uvedl Matovič. „Já jsem dnes hlasoval podle vlastního svědomí a vědomí, jak to vyžaduje ústava. A strana, která má v názvu svobodu, mě vyloučila,“ dodal. Zároveň potvrdil, že dostal nabídku od KDH na vstup do jejich klubu.

Igor Matovič na otázku, zda bude v parlamentu napříště hlasovat s koalicí, či nikoliv:

„Mám dost velkou výhodu, vždycky jsem, hlasoval podle svého vědomí a svědomí.“

Po stažení koaliční novely zákona o občanství se koaliční strana Most-Híd, která v parlamentu zastupuje také zájmy maďarské menšiny, rozhodla zablokovat parlament. Lídr strany Béla Bugár to zdůvodnil tím, že koaliční dohoda byla dnešním hlasováním porušena. Jeho strana  proto nebude v parlamentu hlasovat, dokud se situace nevyjasní. Bugár zároveň vyzval KDH a SaS, aby se vypořádali se svými poslanci Radoslavem Procházkou (KDH) a Igorem Matovičem, jejichž postoje a hlasování s opozicí způsobily nepřijetí novely z dílny Mostu-HID, SDKÚ a SaS. Premiérku Ivetu Radičovou (SDKU) vyzval, aby jednala a minimálně svolala mimořádné jednání Koaliční rady.

Strany pravého středu nyní mají ve 150členné sněmovně jistou jen křehkou většinu 77 hlasů, dva poslanci už jejich řady opustili. „Uvidíme, jak se to vyvine, může se stát, že se rozpadne vláda,“ soudí šéf SaS Richard Sulík.

Spor kvůli zákonu o občanství patří k nejvážnějším během zhruba sedmiměsíčního působení kabinetu Ivety Radičové. Velkým problémům čelily vládní strany loni v prosinci, kdy se jim navzdory dohodě nepodařilo zvolit generálního prokurátora. Demisí tehdy hrozila předsedkyně vlády, strany však krizi nakonec ustály.