Se vstupem Rumunska a Bulharska do Schengenu to vypadá bledě

Bukurešť/Brusel - Rumunsko a Bulharsko měly v březnu vstoupit do schengenského prostoru. Unie ale konečné datum jejich vstupu stále odkládá. Podle ní musí země zatočit s korupcí na hranicích, jak to žádají hlavně Německo a Francie. Bukurešti to připomněla i eurokomisařka Cecilia Malmströmová, která je tam na oficiální návštěvě. Rumunsko označilo obavy unie za iracionální, současně ale zahájilo tažení na úplatné celníky.

Kdo by překročil rumunské hranice Schengenu, projel by bez kontroly až do Prahy, Říma nebo Lisabonu. Sebelepší technika na rumunských nebo bulharských hranicích je k ničemu, pokud u pohraničníků platí kromě víz a pasů i jiný druh vstupenky: úplatek.

Rumunské úřady proto vyhlásily korupci válku. Za poslední dva týdny zatkly víc než sto strážců hranic. Došlo i na velké ryby: premiér Emil Boc ve středu propustil šéfa celní správy Radu Margineana. Ten se údajně zapletl do aféry celní úřednice, která za udržení ve funkci dala na úplatcích 430 tisíc eur. V čí kapse peníze skončily, je předmětem vyšetřování.

Reportáž Hany Scharffové a Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Francie a Německo už před Vánocemi oznámily, že rozšíření zablokují, protože Rumunsko ani Bulharsko doposud nedosáhly významného pokroku v boji proti korupci a proti organizovanému zločinu. Obě země nejsou proti vstupu Rumunska do Schengenu, ale proti tomu, aby vstoupilo hned teď. Francie má totiž v živé paměti třeba letní stěhování rumunských Romů.

Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Laurent Wauquiez se domnívá, že přijetí Bulharska a Rumunska může trvat i několik let. Rozšíření Schengenu je závažným rozhodnutím, protože tři čtvrtiny nelegálních imigrantů putují právě přes Bulharsko a Rumunsko. Obě země jsou rovněž křižovatkou pašeráků zbraní, drog, a dokonce i dětí, řekl tajemník v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici RFI.

Kdy obě země do Schengenu vstoupí, není zatím jasné. Maďarsko, které nyní předsedá EU, jim teď slibuje do léta aspoň datum.

Schengenský prostor
Zdroj: ČT24