Mubarak opustil Káhiru

Káhira – Egyptský prezident Husní Mubarak dnes i s rodinou odjel z Káhiry do letoviska Šarm aš-Šajch na pobřeží Rudého moře. Příjezd prezidenta do letoviska anonymně potvrdil tamní vládní činitel. Televizní stanice Al-Arabíja původně tvrdila, že opustil Egypt. Armáda ráno oznámila, že je připravena zrušit výjimečný stav, který v zemi trvá už 30 let. Učiní tak, až to okolnosti dovolí. Armáda se tak přiklonila k jednomu z požadavků oponentů prezidenta Mubaraka. Ve svém prohlášení ale také naznačila, že požaduje ukončení protivládních protestů. Ty mezitím po Mubarakově čtvrtečním projevu opět sílí.

Armáda podpořila Mubarakovo rozhodnutí předat pravomoci do rukou viceprezidenta Umara Sulajmána a slíbila svobodné a spravedlivé volby. Vláda slíbila, že bude plnění prezidentových slibů kontrolovat. Zároveň požádala demonstranty, aby se vrátili k běžnému životu a nepoškozovali dál Egypt.

Mluvčí egyptské armády:

„Armáda slibuje, že nebude stíhat ty, kteří odmítají korupci a požadují reformy. Varujeme ale před destabilizací bezpečnostní situace v zemi. Apelujme na lidi, aby se vrátili do práce a k normálnímu životu.“

V centru Káhiry dnes znovu protestují desetitisíce lidí. Tisíce jich pak poprvé od zahájení protestů zamířily k prezidentskému paláci Izziádíja na severovýchodě města. Mubarakovo rozhodnutí nerezignovat vyvolalo mezi protestujícími velkou nevoli a zlost. Mnozí měli v očích slzy. Očekávání rezignace bylo veliké, lidé prý už tipovali, kterou zemi si Mubarak zvolí pro svůj exil - favoritem bylo Německo nebo Spojené arabské emiráty.

Stále není jasné, jaké pravomoci chce prezident na viceprezidenta Sulajmána delegovat. Demonstranti hodlají zůstat v ulicích, dokud Mubarakova třicetiletá vláda definitivně nepadne, a plánují další masové protesty.

Baradej: Režim klesá ke dnu

Muhammad Baradej, jeden z hlavních vůdců egyptské opozice, v reakci na projev prezidenta Mubaraka vyzval armádu, aby zemi spasila. „Egypt exploduje. Armáda musí okamžitě zemi zachránit,“ napsal Baradej na sociální síti Twitter. V rozhovoru pro dnešní vydání rakouského deníku Die Presse řekl, že uvnitř egyptského režimu zavládl chaos, a přirovnal ho k Titanicu.

Svět je z dění v Egyptě zmaten

Prezident Spojených států svolal ihned po skončení Mubarakova čtvrtečního projevu svůj bezpečnostní tým. Oficiální prohlášení Bílého domu bylo tvrdší než to, které pronesl Obama ještě před Mubarakovým televizním vystoupením: „Egyptskému lidu bylo řečeno, že dojde k předání pravomocí. Stále není jasné, jestli je tento přechod okamžitý, jestli bude smysluplný a dostatečný. Příliš mnoho Egypťanů není přesvědčeno, že vláda myslí vážně upřímný přechod k demokracii.“

„Egyptský velvyslanec ve Spojených státech řekl, že Husní Mubarak zůstává de facto v čele státu, ale veškeré své pravomoci předvedl na viceprezidenta Sulajmána,“ uvedl zpravodaj ČT ve Spojených státech Michal Kubal. Nejasnosti kolem předávání prezidentských pravomocí dokládá i výrok britského ministra zahraničí: „Velmi pečlivě studujeme, co řekli egyptský prezident a viceprezident. Není jasné, jaké pravomoci mají být předány a jaké to bude mít následky.“

Obavy z dalšího vývoje má i Izrael. Tamní ministr obrany prohlásil, že by svět měl podpořit změny v Egyptě, ale nedovolit, aby moc převzali islamisté. „Všichni chápou, že je nutné zabránit, aby se to dostalo do rukou Muslimského bratrstva. Všichni vědí, že je potřeba ukončit to s minimálními projevy násilí. Zbytek světa by jim měl říci upřímně, ale za zavřenými dveřmi a na zabezpečených linkách: Jsme připraveni stát při vás, pokud přijmete konkrétní opatření, která povedou ke změně,“ ujistil Egypťany izraelský ministr obrany Ehud Barak.

Jedno z nejsilnějších vyjádření zamířilo do Káhiry od francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho: „Je to nezvratné. Z celého srdce doufám v egyptskou demokracii, která se rodí. Zabere to nějaký čas, než se ustanoví politické strany a další struktury, které je povedou na cestě k demokracii, a ne směrem k další formě diktatury.“

Podle šéfky evropské demokracie Catherine Ashtonové je teď situace na Egypťanech – oni mají posoudit, jestli Mubarak splní jejich očekávání. Ashtonová uvedla, že obdivuje kuráž, s jakou vedou Egypťané kampaň za demokratické změny. Mubarak podle ní zatím cestu ke změnám neotevřel.