Svítící šneci fascinují vědce

Sydney - Australský mořský šnek osvítil badatele - doslova. V případě potřeby dokáže svou ulitu rozjasnit silou, která připomíná laser, čehož chtějí vědci využít. Na první pohled jde o obyčejného šneka - až do chvíle, kdy se ocitne v ohrožení. Pak Hinea brasiliana předvede, co v ní je - světelné divadlo, které má odehnat nepřítele.

Dimitri Deheyn:

„Světlo vychází z měkkého těla měkkýše, ukrytého pod ulitou. Tu používá k vyzařování světelných paprsků do prostoru.“

Mořští biologové z kalifornského San Diega si šneka všimli v Australském muzeu v Sydney. Zjistili, že nesvítí jedním směrem, ale že zelené světlo vystřeluje ulitou na všechny strany. Dělá to podle nich možná proto, aby vyvolal dojem daleko většího živočicha. Nebo je to jakési poplašné zařízení, které upozorňuje další živočichy na nepřítele v jeho blízkosti.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

„Když se šnek ocitne v blízkosti kraba nebo jiného predátora, začne vysílat velmi silné záblesky světla. Může to trvat až půl hodiny. Je o velmi dlouhý proces, který dokazuje, jak silná je to obrana,“ vysvětluje mořský biolog Dimitri Deheyn. Kalifornští biologové teď začali pátrat po tom, jak vlastně celé světelné představení funguje. Unikátní proces může podle nich skrývat část budoucnosti optického průmyslu i bioinženýrství.