Řím kvůli přílivu imigrantů z Afriky vyhlásil humanitární tíseň

Řím - Italská vláda dnes vyhlásila stav humanitární tísně vzhledem k přílivu tisíců imigrantů ze severní Afriky, kteří do země přijíždějí. Tento krok má umožnit urychlené přijetí opatření, díky nimž bude možné masové imigraci čelit. Řím už v pátek požádal o pomoc Evropskou unii a varoval před nebezpečím humanitární krize. Od středy připluly k italským břehům téměř tři tisíce imigrantů, především z Tuniska. Jen v noci na dnešek jich přibylo více než 250.

Ministr vnitra Roberto Maroni a ministr zahraničí Franco Frattini vydali společné prohlášení, v němž vyzvali k naléhavé schůzce Rady pro justici a vnitřní záležitosti EU. Itálie požaduje, aby unie u břehů Tuniska neprodleně rozmístila misi Agentury Evropské unie pro správu vnějších hranic (Frontex), uvedli ministři.

Vyhlášení stavu humanitární tísně umožní vyhnout se některým zákonným formalitám a dovoluje místním úředníkům, například prefektům, aby přijímali okamžitá opatření. Umožní rovněž urychlené použití zvláštních finančních zdrojů.

Itálie pod tlakem uprchlíků (zdroj: ČT24)

Civilní ochrana vytvořila krizový štáb, který se bude zabývat výhradně problémem migrace. Italské úřady zřídily letecký most a využívají rovněž trajektů, aby zajistily transport běženců z ostrova Lampedusa ležícího jižně od Sicílie a severně od Tuniska. Imigranti jsou převáženi do středisek na Sicílii a na jihu Itálie, kde je zajišťována jejich identifikace a kde se rozhoduje o jejich vyhoštění. Do dnešního večera má Lampedusu opustit všech 3 000 běženců, kteří sem od středy dorazili. Přijíždějí však další. Na Lampeduse budou otevřeny dva sběrné tábory, které byly před dvěma lety uzavřeny.