Oceán se otepluje a koráli hynou

Praha - Loni naměřili mořští biologové u vody rekordní teplotu a zároveň u korálů zaznamenali druhý nejvyšší úhyn v historii. Větší úhyny zaznamenali biologové jen v roce 1998. Přesný rozsah ještě zjišťují. Zdá se, že jev zvaný blednutí zasáhl až třicet procent útesů. Korálové útesy jsou přitom oázou rozmanitosti mořského života. Svou pestrostí se dají srovnat s tropickými deštnými lesy. „Loňský rok byl z tohoto hlediska velmi nepříznivý a zasáhl velké korálové oblasti od Karibiku přes Indický oceán až po Tichý oceán. Ze všech míst je hlášeno ve větší či menší míře probíhající blednutí neboli bělení korálů,“ říká Jan Plesník z Agentury ochrany krajiny a přírody ČR.

Pro korály je životně důležité soužití s mořskými řasami. Ty jim poskytují kyslík a živiny. Ve vodě teplejší než 29 stupňů Celsia ale umírají. Spolu s nimi hynou také koráli.

„V jihovýchodní Asii v loňském roce v létě dosahovala teplota vody v důsledku klimatického jevu El Niño teploty asi 34 °C. Oni tak teplou vodu nevydrží a uhynou,“ vysvětluje Jan Plesník.

Reportáž Terezy Pultarové (zdroj: ČT24)

Nejhůře jsou postiženy útesy Indického oceánu: Maledivy, Keňa, Tanzanie, Srí Lanka nebo Seychely. Pokud bude trend pokračovat, budou naši potomci za pár desítek let korály znát už jen z mořských akvárií.

Více o korálech a změně klimatu se dozvíte v pořadu Turbulence, který můžete sledovat v neděli od 17:30 na ČT24.