V pondělí přistane na Marsu šest kosmonautů - ale jen jako

Moskva - Ruské přípravy na let k Marsu pokračují, přestože start nákladného a technicky náročného projektu se počítá v řádu let, možná desetiletí. Experiment centra v Koroljovu u Moskvy alespoň simuluje let s lidskou posádkou. Mise Mars 500 začala loni v červnu a je v půlce. Šestice kosmonautů nacvičuje přistání na rudé planetě. Zůstane tam 30 dnů a pak se vrátí. Do spolupráce se zapojila také Evropská vesmírná agentura.

Projekt Mars 500 je jen pro silné povahy: účastníci musí vydržet 520 dnů v kontejnerech bez oken. Tři Rusové, Francouz, Ital a Číňan mají za sebou necelou půlku stísněného pobytu. V pondělí se konečně projdou po Marsu - vlastně po písčité podlaze jiného modulu, kde seberou vzorky. Řeší stejné situace jako v reálu. Hospodaří s jídlem, zvykají si na dvacetiminutovou prodlevu ve spojení a výpadky proudu. Jediné, co experiment nedokáže, je simulovat nepřetržitý stav beztíže.

Podle hlavního specialisty projektu Mars 500 Valerije Jesina je hlavním cílem projektu zjistit, jak vybírat posádku pro případný let na Mars, a při skutečné výpravě se tak vyhnout konfliktům.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Závod o Měsíc Rusové s Američany prohráli, bojují proto o Mars. „Máme jiné plány než Američané. Měsíc pro nás nikdy cílem nebyl. Dají se tam dělat některé experimenty, ale nemůžou být jedinou metou lidstva. Daleko víc nás zajímají Mars a Jupiter,“ vysvětluje prezident vesmírné společnosti Energia Vitalij Lopota.

Skutečný let na Mars je hudbou budoucnosti. Technologie zatím nejsou, i když Rusko už na vhodných raketách pracuje.