Švýcaři se v referendu odmítli vzdát držení zbraní

Bern - Švýcaři dnes v referendu odmítli zpřísnění velmi liberálních pravidel pro držení střelných zbraní. Podle agentury AFP to vyplynulo z průzkumu mezi občany, kteří odhlasovali. Ve Švýcarsku na osm milionů obyvatel připadá 2,3 milionu střelných zbraní. Navrhovatelé změn poukazovali především na vysokou míru sebevražednosti.

Emotivní kampaň a do poslední chvíle rozdělená země. Na jedné straně plyšoví medvídci s prostřelenou hrudí, na druhé zvyky a tradice. Jazýčkem na vahách měly být ženy. Právě ony volaly po zpřísnění pravidel, podobně jako Laurence Deonnová. Bratra jí kulka zabila před 60 lety nešťastnou náhodou. „Hráli si s revolverem a střela ho zasáhla přímo do srdce. Bylo mi 13 a slyšela jsem to z vedlejší místnosti. Tehdy jsem tomu nerozuměla. Umřel jen v pyžamu, bylo to rychlé,“ řekla Deonnová.

Zbraně jsou pro mnohé Švýcary součástí životního stylu

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Právo nechat si zbraň doma po absolvování vojenské služby platí v zemi už od 2. světové války. Pro mnohé je součástí švýcarského stylu života. „Ztělesňují naši identitu, náš demokratický systém, naši svobodu. Švýcarsko odjakživa stálo na systému domobrany, civilistech, kteří sloužili v armádě. Lidé měli vždy zbraně doma a starali se o ně,“ řekl Xavier Schwytzgübel z pravicové Švýcarské lidové strany.

Reforma, za kterou stáli hlavně lékaři, ženské organizace a policie, měla střelné zbraně přesunout z domova do trezorů. Navrhovala také přísnější prověrky majitelů. Na to si alpská země bude muset ještě počkat.

Argumenty příznivců ale jen tak nezmizí. V rámci Evropy se ve Švýcarsku ročně zastřelí nejvíce lidí v přepočtu na počet obyvatel: celkově zemře po výstřelu každý rok 300 osob. Četnost sebevražd s použitím střelné zbraně je ve Švýcarsku třikrát vyšší, než je evropský průměr.

Švýcarsko
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup