Výprodej polské armády – k mání je oblečení i buldozer

Varšava – Dopady ekonomické krize nutí drasticky šetřit všechny evropské státy. Škrty se silně dotýkají i polské armády. Ta se tak připojuje k nadmíru populárním sezonním výprodejům obchodních řetězců a ve dražbách nabízí věci, které už nepotřebuje. K mání je skutečně leccos – od oblečení až po těžkou vojenskou techniku.

„Zájem je opravdu velký, celková vyvolávací suma na dnešní dražbě je přes 400 tisíc zlotých (asi tři miliony korun),“ pochvalovala si pořadatelka poslední dražby armádního majetku Malgorzata Golińska.

Něco se prodá hned, něco po dlouhém vydražování. Výběr je přitom bohatý. K dostání jsou vojenská trička, čepice, rukavice nebo košile. Ceny jsou nízké, například pár vojenských rukavic si polská armáda cení v přepočtu na necelých pět korun. K dostání ale není jen oblečení. Nákladní auto Star z roku 1970 má ujeto pouze 603 km. Stojí v přepočtu 30 tisíc korun, kupce navíc dostane i sadu zimních pneumatik.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

V jiných polských skladech jsou k dostání i takové kuriozity jako křeslo ze zubní ordinace, autobus, šicí stroje, ale i 1 400 zavařovacích lahví a polní kuchyně i s pekárnou. Armáda nabízí i těžkou vojenskou techniku. Má sice svá léta, je ale stále funkční. „Pásový buldozer DZ 27S je z roku 1982, v létě se může hodit ke stavebním a terénním pracím, v zimě k odklízení sněhu,“ říká Maciej Macios ze Správy vojenského majetku polské armády. Vyvolávací cena buldozeru byla v přepočtu 120 tisíc korun. Na dražbě se prodal bez problémů.

Dražby vyřazeného vojenského majetku pořádá polská armáda zhruba jednou za měsíc. Za patnáct let už tímto způsobem prodala věci za téměř osm miliard korun.