Japonci stále častěji týrají své děti

Tokio - V Japonsku se rozmáhá týrání dětí. Počet hlášených případů stoupl za posledních 10 let na čtyřnásobek. Odborníci to vysvětlují tím, že na rodiče dopadá tíha ekonomické situace. Za vinu to ale částečně dávají také kulturním tradicím Japonska a způsobu komunikace v rodinách. Úřady tomuto trendu nestačí čelit.

Japonské dětské domovy jsou přeplněné a týrané děti nemají kam jít. Nové tu přijímají jen tehdy, když někdo odejde. Dvě třetiny dětí v domovech jsou právě obětí týrání a zneužívání. „Musíme o tomto problému mluvit. Japonská ekonomika stagnuje už dvě desetiletí a v této kultuře není zvykem žádat o pomoc. Z rodiny se pak stává papiňák. A odnášejí to hlavně děti,“ říká aktivistka proti týrání dětí Yuki Okadaová. Tu v dětství týrala její vlastní matka a ona se podobně chovala ke svému synovi. Dnes hájí práva týraných dětí.

Velký počet dětí v ústavech je způsoben i tím, že je velmi výjimečné děti adoptovat nebo je brát do pěstounské péče. Přestože Japonci velmi ctí rodinné vazby a tradice, děti, kterým rodina selže, jen těžko hledají novou.

V Japonsku roste počet týraných dětí (zdroj: ČT24)