Nepokoje v Jižním Súdánu si vyžádaly na 200 obětí

Džuba (Súdán) - Na stovky už se počítají oběti nedávných bojů v Jižním Súdánu. Potvrdil to představitel tamní vlády. Střety vypukly koncem minulého týdne mezi armádou a silami odpadlického generála George Athora. Násilí ale odnášejí hlavně civilisté. Úřady slibují, že civilní obyvatelstvo ochrání a nedopustí destabilizaci budoucího nového státu. Půl roku před jeho oficiálním vyhlášením ale ovládá Jižní Súdán strach a násilí. Vládnoucí strana v Jižním Súdánu také rozhodla svou zemi po odtržení od severního Súdánu pojmenovat Jižní Súdán. Prohlásil to v úterý vysoký představitel jihosúdánské vládnoucí strany. Název musí ještě schválit jihosúdánský parlament.

Je měsíc po jihosúdánském referendu, které jasně potvrdilo touhu obyvatel po samostatném státu. V budoucí nové zemi ale teče krev. „Nesmírně nás bolí ztráta dvou set lidí v okrese Fangak v důsledku odporných útoků George Athora a jeho sil. Byl to strašný masakr, je to zlé,“ uvedl představitel vlády Jižního Súdánu Pagan Amum.

Zoufalí obyvatelé sbírají v polích zavražděné sousedy a hloubí masové hroby. Úřady spatřují za krveprolitím zájem severu. Přestože chartúmská vláda výsledek referenda uznala i s jeho důsledky, mají pocit, že chce odtržení území s ložisky ropy zabránit. Amum v úterý řekl, že jih se po vyhlášení nezávislosti o příjmy z ropy se severem nebude dělit. Mohl by však severu platit za využívání ropovodů a nabídnout záruky, které by pomohly Chartúmu vyrovnat ušlé zisky. Potvrdil také, že Jižní Súdán po osamostatnění vydá vlastní oběživo, jeho název libra prý ponechá.

Masakr v Jižním Súdánu (zdroj: ČT24)

Povstalce údajně podporuje sever Súdánu

Ve státě Džonglaj při nepokojích minulý týden podle dnešní aktualizované bilance jihosúdánských úřadů zemřelo nejméně 211 lidí. Milice vedené někdejším vojenským velitelem Georgem Athorem prý oběti nahnaly do řeky, kde některé zastřelily. Další lidé se utopili. Podle Amuma povstalce penězi a zbraněmi podporovala severosúdánská vláda. Sever nařčení již dříve odmítl.

„Ozbrojené skupiny jsou placené, vyzbrojované a posílané ze severu. George Athor dostává zbraně z Chartúmu. Vozí mu je vrtulníky, ale i nákladní auta. Přijíždí sem mnoho různých skupin ozbrojených milicí,“ doplnil Amum. Zmiňovaný velitel útoků je jižan. Proti tamní vládě se vzbouřil vloni v dubnu, když prohrál guvernérské volby v jednom ze správních celků. Členové jeho skupiny podepsali 5. ledna příměří, to ale ztratilo jakoukoli váhu.

Masakr v Jižním Súdánu
Zdroj: ČT24