Belgie slaví i smutní. Získala světový rekord

Brusel - Belgie se dnes stala světovým rekordmanem v době trvání politické krize. Belgické bezvládí v důsledku pokračující roztržky mezi vlámskými a frankofonními stranami překročilo dosavadní rekord 249 dnů, který patřil Iráčanům. Dnešní belgický tisk to komentuje s úsměvem i vážností.

„Konečně světoví šampioni,“ zní titulek, kterým vlámský deník De Standaard v humorném duchu přiřadil k fotografii nadšených belgických fotbalových fanoušků po vítězství svých hráčů. „Rekord překonán!“ shodují se frankofonní listy L'Echo a Le Soir. Ve vážnějším duchu hodnotí situaci deník La Capitale, podle něhož jde o „světový rekord, který nás zostuzuje“. List De Morgen píše o „belgickém smutku“. La Libre Belgique varuje, že prodlužování tohoto stavu poškodí hospodářství země.

Belgická média porovnávají délku místní krize z dobou, kterou potřebovali Iráčané k dosažení dohody o rozdělení moci mezi Kurdy, sunity a šíity a o vytvoření budoucí vlády. Nejspíš se opět začnou zmiňovat o rekordu 30. března. Pokud totiž Belgie nebude mít ani do té doby nový kabinet, překoná další rekord Iráku, který potřeboval ke konečnému sestavení nové vlády 289 dní.

Belgie slaví rekord bezvládí (zdroj: ČT24)

Politická krize v Belgii v důsledku sporů mezi Vlámy a Valony trvá od loňských červnových voleb. Oživila a vyhrotila úvahy o rozpadu tohoto federativního státu, který tvoří Vlámsko, frankofonní Valonsko a dvojjazyčný Brusel.

Hranolková akce za Belgii

Ukončení vládní krize dnes v Belgii požadovalo 800 mladých lidí. Za zachování celistvosti země protestovali akcí nazvanou „hranolková revoluce“. Účastníci pochodovali k justičnímu paláci v centru metropole, kde byly projevy, lidem se zdarma rozdávaly kornouty s hranolky a majonézou, tak typické pro Belgii, a prodávala se vlámská i valonská piva.

„Chceme ukázat našim valonským kamarádům, že jsme proti separatismu. Vlámové a frankofonní obyvatelé mají stejné sociální a ekonomické problémy,“ prohlásil třiadvacetiletý vlámský student biologie Günter Kathagen. S ostatními provolával, že v jednotě je síla a že Belgie je nedělitelná.

"Nikdy jsme sami sebe nebrali vážně. Jsme země šmoulů, Tintinů a surrealismu. Belgie je země, která si ze sebe na rozdíl od Anglie nebo Francie dokáže dělat legraci, říká člen vlámského parlamentu Luckas Vander Taelen. Vysvětluje tak, proč Belgičané berou neradostný rekord s humorem. Sociální sítě jako Facebook a Twitter svolaly po celé zemi velkou národní oslavu a ironické protesty před úřadem předsedy vlády – byť tam ve skutečnosti žádný nesedí.