Egypt se raduje, v arabském světě dál při protestech umírají lidé

Tripolis - Do ulic libyjského Benghází dnes opět vyšly tisíce protivládních demonstrantů. Zároveň byly v tomto druhém největším městě na severovýchodě země rozmístěni vojáci, aby dalším nepokojům zabránili. Mezitím stoupají odhady počtu obětí, které si už protesty proti vládě Muammara Kaddáfího vyžádaly. Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch uvedla, že od středy bylo zabito nejméně 24 lidí. Nepotvrzené zprávy na sociálních sítích mluví až o 50 mrtvých.

Do ulic Benghází, které bylo ve čtvrtek jedním z hlavních dějišť protestů, dnes vyšli stoupenci vlády a libyjská státní televize odvysílala údajně živé záběry, na nichž muži skandují hesla na podporu Kaddáfího. Sám Kaddáfí, který zemi vládne přes 40 let, se objevil v Tripolisu na Zeleném náměstí obklopen davem svých příznivců, ale žádný projev nepronesl.

V Benghází, kde má Kaddáfího režim tradičně menší podporu, se za účasti tisíců lidí také konaly pohřby demonstrantů, kteří byli zabiti při čtvrtečním protestu. Při dosud největších střetech mezi protivládními demonstranty a policií tu zahynulo nejméně šest, ale podle jiných zdrojů až 14 osob a desítky lidí utrpěly zranění.

Ve městě pak propukly nové protesty. Svědci, které citoval server BBC, uvedli, že před budovou místního soudu se k protivládním protestům shromáždily tisíce lidí. Agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje napsala, že moc ve městě převzal Kaddáfího syn Saadí, bývalý profesionální fotbalista v Itálii.

Z jedné věznice v Benghází údajně uprchly desítky politických vězňů, které osvobodili demonstranti. Podle soukromého libyjského listu Kúríná uprchlo tisíc odsouzenců a asi 150 se podařilo znovu chytit. Šéfredaktor místního listu agentuře AFP řekl, že uprchlí vězni zapálili úřad prokurátora, jednu banku a policejní stanici ve městě.

Egypťané se dnes po tradičních pátečních modlitbách sešli v Káhiře na náměstí Osvobození (Tahrír), aby v rámci celonárodního „pochodu vítězství“ oslavili svržení dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka. Lidé s národními vlajkami zaplnili náměstí, jež se stalo symbolem 18 dní trvajících lidových protestů, které minulý pátek vyvrcholily Mubarakovým pádem. Akce měla také za cíl vyvinout tlak na nové vojenské vedení země, aby uskutečnilo žádané demokratické reformy. „Přišli jsme sem, protože jsme nadšení z egyptské revoluce,“ vyjadřuje své pocity osmačtyřicetiletý Ašraf Abdal Azím. „Chtěli jsme svobodu a změnu, a proto jsme šťastní, že je vidíme přicházet,“ dodal.

V jedné části rozlehlého náměstí postavili lidé památník obětem povstání, kterých bylo podle ministerstva zdravotnictví nejméně 365. Na tomto místě se dnes mnozí zastavovali, pokládali květiny.

Tuniský prezident je v kómatu

Revoluční vlna donutila k odchodu i tuniského prezidenta Bena Alího. Ten po sérii protestů uprchl i s rodinou 14. ledna do Saúdské Arábie. Agentura Reuters dnes informovala, že prezident je ve vážném zdravotním stavu v nemocnici. Ben Alí je údajně po mozkové příhodě v kómatu.

Lidé nespokojení s dlouhotrvajícími autoritativními režimy vyrážejí do ulic i v dalších zemích. V převaze se proti nim staví policie nebo armáda. Výsledkem střetů, při kterých ozbrojené složky neváhají použít slzný plyn a gumové projektily, jsou desítky zraněných a také oběti na životech.

Zřejmě největší zásah proti demonstrujícím zažil v posledních dnech Bahrajn. Během včerejší noci nájezd policie rozprášil provizorní stanové městečko protestantů na náměstí v hlavním městě Manáma, příslušníci pořádkových sil přitom do tisícihlavého davu stříleli. Úřady zatím potvrdily, že po noční razii zůstali tři mrtví. Další demonstrace jsou oficiálně zakázány. Král šajch Hamad bin Ísá Chalífa už vyzval k dialogu s opozicí. Jednání se „všemi stranami“ se má ujmout korunní princ šajch Salmán.

V Bahrajnu dnes šiíté pohřbívali oběti policejního zásahu proti demonstrantům v metropoli. Na smuteční akci se sešlo asi 15 tisíc lidí. Těla dvou zabitých demonstrantů zakryla při pohřbu ve městě Sitra bahrajnská vlajka. Ostatky pak na střeše dvou terénních vozů doprovázel smuteční průvod, který se pomalu vydal ulicemi na cestu. Lidé přitom vykřikovali protivládní hesla a požadovali pád režimu.

Bahrajnský ministr vnitra šajch Chálid bin Ahmad Chalífa obhajoval včerejší policejní zákrok proti demonstrantům. Země se podle něj nachází na „pokraji sektářské propasti“, bylo proto nutné zasáhnout.

Čtyři mrtvé a desítky zraněných si v Jemenu vyžádaly pokračující potyčky mezi odpůrci a přívrženci vládnoucího režimu. Tři lidé byli zastřeleni v přístavním městě Aden, jednoho mrtvého a asi tři desítky zraněných si vyžádaly protesty ve městě Táizz. Nepokoje sužovaly znovu také metropoli Saná.

Nejvážnější střety byly zaznamenány mezi bezpečnostními silami a protivládními demonstranty v přístavu Aden. Policie nejprve střílela do vzduchu, a když se jí nepodařilo rozptýlit dav požadující odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha ani slzným plynem, začala podle očitých svědků mířit na lidi.

Podle AFP stovky stoupenců vlády zaútočily v metropoli Saná na shromáždění mladých oponentů režimu i na novináře obušky, dýkami a klacky. Zraněni byli nejméně čtyři lidé.

Nejméně jednoho mrtvého a asi tři desítky zraněných mezi protivládními demonstranty ve městě Táizz si vyžádal výbuch granátu. Ke skupině protestujících, kteří požadovali ukončení třicetileté Sálihovy vlády, přijel automobil a někdo z něj vyhodil výbušninu do davu. Policie údajně zatkla řidiče vozidla.

Na náměstí Svobody v Táizzu, kde protivládní demonstranti táboří už několik dnů, se podle Reuters sešlo nejméně 10 000 lidí. Stejný počet Sálihových stoupenců demonstroval v jiné části města, ležícího asi 200 kilometrů jižně od Saná.

Íránský autoritativní režim již opoziční protesty utlumil. Dva vůdci, kteří protesty svolali, půjdou před soud. Podle šéfa íránské justice Larídžáního čeká stíhané muže spravedlivý trest. „Soud se bude zabývat buřiči, kteří vystupovali v nepřátelským médiích jako hrdinové,“ dodal.

Tisíce stoupenců režimu v Íránu se dnes shromáždily v areálu Teheránské univerzity a vyzývaly k popravě vůdců opozice Míra Hosejna Músávího a Mahdího Karrúbího. Manifestaci svolala Rada pro koordinaci islámské propagandy, která v zemi organizuje velké lidové režimní akce. „Smrt Músávímu, smrt Karrúbímu“ nebo „Musáví a Karrúbí musejí viset“ provolával dav shromážděný před poledními modlitbami.

Demonstrovalo se i v Džibutsku

Také ve východoafrickém Džibutsku dnes tisíce lidí demonstrovaly proti režimu tamního prezidenta. Účastníky protestu prý byli hlavně mladí lidé a studenti. Někteří se odvolávali na lidová povstání v Tunisku a v Egyptě, kde týdny protivládních protestů vyústily v pád tamních prezidentů. Policie je rozehnala obušky a slzným plynem. Džibutský prezident Ismáíl Umar Guilláh loni prosadil změny v ústavě, které mu v příštích volbách plánovaných na duben umožňují usilovat o třetí prezidentský mandát. Jeho rodina je u moci více než třicet let.

Izrael protestuje proti íránským válečným lodím v Suezu

Za provokaci považuje Izrael proplutí dvou íránských vojenských lodí Suezským průplavem. Povolení jim vydal Egypt poté, co íránské úřady prý nabídly záruky, že lodě nepovezou zbraně, jaderný materiál ani chemikálie. Obě plavidla směřují do Sýrie na výcvik. Vztahy mezi Izraelem a Egyptem na jedné straně a Íránem na straně druhé jsou na bodu mrazu od islámské revoluce v této zemi v roce 1979. Od té doby až do dneška se v Suezu žádné válečné lodě Íránu neobjevily.

V Kuvajtu se bouří beduíni

Protesty s dnešním dnem zachvátily i Kuvajt. Více než tisícovka beduínů demonstrovala dnes za přiznání plných občanských práv. Potomci nomádů požadovali stejná práva, jaká požívají jejich arabští soukmenovci, tedy bezplatné školství a zdravotnictví a rovný přístup k zaměstnání a hlavně štědré sociální dávky. Policie jejich manifestaci rozehnala slzným plynem a vodními děly a desítky jejích účastníků zatkla.