V Pobřeží slonoviny hoří kakao i politický spor

Yamoussoukro - Politický spor dvou mocenských klik v Pobřeží slonoviny se přerodil do kakaové války. Prezident země Alassane Ouattara zastavil vývoz této strategické plodiny ze země, aby tak oslabil producenty kakaa, kteří podporují jeho rivala Laurenta Gbagbu. Ouattara se ho tak snaží donutit, aby uznal porážku v prezidentských volbách.

Prosincové volby, v nichž se Gbagba a Outtara utkali, měly definitivně ukončit občanskou válku v zemi. Mezinárodní společenství i Evropská unie po hlasování uznaly za vítěze voleb bývalého premiéra a šéfa opozice Outtaru. Prezidentskou přísahu však složil i Gbagba.

Producenti kakaa Outtarovo rozhodnutí o blokádě vývozu kakaa ostře kritizují. Na protest proti jeho přístupu, zvolení prezidentem i podpoře Západu v posledních dnech pálí v ulicích hlavního města pytle s kakaem, a to i před zastupitelstvím Evropské unie. Další farmáře žádají o podporu. „Je potřeba říct Evropské Unii, že toho máme dost. Není možné míchat dohromady politiku a zemědělství,“ konstatoval demonstrant Patrick Ayemou.

Farmáři: Nechceme zemřít

''Nechceme zemřít. Peníze vyděláváme díky kakau. Staráme se o rodiče a máme děti na škole. Jsme pěstitelé a bez kakaa hrozí našim rodinám smrt," vzkázal vládě i Bruselu další farmář, jeho blokáda exportu finančně postihne. Pobřeží slonoviny je přitom největším vývozcem kakaa na světě a na jeho produkci je závislý zhruba milion lidí.

Vzdát svou šanci dostat se k moci nechce ani Gbagbo. Na konci ledna jeho lidé ukradli peníze z pobočky západoafrické centrální banky. „Lidé jsou čím dál nervóznější, protože banky jsou zavřené a lidé nemají peníze. Když se podíváte na ty davy, tak ani nevíte, kdo patří do tábora Ouattary a kdo do tábora Gbagby,“ podotknul student Jules Camara.