Muslimové vyzývají ke konci násili v Libyi

Tripolis - Rakousko vyslalo na Maltu vojenský letoun pro případnou evakuaci občanů EU z Libye a jiných neklidných zemí oblasti. Žádný příkaz k evakuaci však zatím nebyl vydán. Skupina padesáti libyjských muslimských předáků a učenců dnes vyzvala místní úřady a bezpečnostní síly, aby přestaly páchat násilí proti civilistům. V zemi zmítané protivládními nepokoji ozbrojené složky proti demonstrantům stále tvrději zasahují. Libyjské bezpečnostní síly dokonce prý střílely do lidí, kteří se účastnili pohřbů dosavadních obětí protivládních protestů. Počet obětí libyjských protivládních demonstrací se podle některých zdrojů už vyšplhal ke dvěma stovkám. Státní média vinu za nepokoje dávají západním zemím a agentům izraelského Mosadu. A vývoj pokračuje i v Tunisku, které požádalo Saúdskou Arábii o vydání svého exprezidenta.

„Vzhledem ke zhoršení bezpečnostní situace v Libyi v posledních hodinách se vláda rozhodla vyslat jeden stroj C-130 a pomocné prostředky do jižní Evropy. Eskalace situace si vyžaduje přípravu na evakuaci rakouských a evropských (unijních) občanů,“ oznámilo rakouské ministerstvo obrany.

České ministerstvo zahraničí zatím doporučilo českým občanům v Libyi, aby se vyhýbali jakýmkoli shromážděním na veřejných prostranstvích a necestovali na východ země. Ve východolibyjském městě Benghází se dnes znovu sešly stovky odpůrců libyjského vládce Muammara Kaddáfího a volaly po jeho svržení, uvedli svědci citovaní agenturou AP.

Odhady počtu obětí se různí, může jich být až 200

Násilnosti v Benghází trvají již několik dní. Podle bilance agentury AFP zahynulo v Benghází od počátku nepokojů sedmasedmdesát lidí. Britský list The Independent ve svém dnešním vydání odhadl počet mrtvých v tomto městě na 200.

Muslimští předáci a učenci vyzvali místní úřady a bezpečnostní síly, aby násilí proti civilistům ukončily. „Toto je naléhavá výzva od náboženských učenců, intelektuálů a klanových vůdců,“ uvádí se v dokumentu. V textu jsou vyjmenována všechna významná libyjská města, odkud pocházejí, a to včetně metropole Tripolisu, která se zatím jevila jako solidní bašta režimu, kde v podstatě demonstrovali jen Kaddáfího stoupenci.

Na stranu demonstrantů se ale začínají přidávat nové skupiny. S povstáním začala sympatizovat jednotka libyjské armády, která obyvatelům Benghází oznámila, že zbavila město armády podporující Muammara Kaddáfího. Podpořil je také dosavadní zástupce Libye v Africké unii. Oznámil, že se k povstalcům připojuje, a skládá proto svoji funkci v AU.

Podle libyjské oficiální agentury JANA úřady zadržely desítky nelibyjských Arabů náležejících k mezinárodní síti, jejímž cílem je narušit stabilitu země. Jde prý o Tunisany, Egypťany, Súdánce, Palestince, Syřany a také Turky.

Nejnapjatější je situace ve východolibyjském městě Benghází. List Kuryna, který vychází v Benghází a který bývá spojován s jedním z Kaddáfího synů, v noci na dnešek informoval, že v sobotu si poslední střety mezi demonstranty a bezpečnostními silami vyžádaly dvanáct mrtvých a mnoho zraněných mezi manifestanty. Podle jiných svědectví citovaných televizí Al-Džazíra zahynuly desítky lidí. Vypadá to, že vláda nemá města Benghází a Al Bayda zcela pod kontrolou.

Tunisko žádá o vydání svého exprezidenta

A vývoj pokračuje i v Tunisku, které dnes požádalo Saúdskou Arábii o vydání svého exprezidenta Zína Abidína bin Alího, neboť chce vyšetřit jeho podíl na smrti demonstrantů požadujících minulý měsíc jeho odstoupení. Tunis také usiluje o informace o exprezidentově zdravotním stavu, který se prý podle nedávných zpráv značně zhoršil. Objevily se podle agentur i dohady o jeho možné smrti.

Za reformy se demonstruje i v Maroku

Několik tisíc Maročanů požadovalo dnes na manifestacích v Rabatu a v Casablance politické reformy a omezení pravomocí krále. Jde o první akce tohoto druhu v zemi spadající do oblasti zachvácené v posledních týdnech vlnou protivládních protestů. Zatím při nich nebyly zaznamenány žádné incidenty. V Rabatu se shromáždilo podle agentury AFP přes 2000 lidí. Akci iniciovala skupina, která si říká Hnutí 20. února za změnu. Hlavní politické strany se od ní distancovaly.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČT24