Na Williamovu svatbu přijde 1900 hostů

Londýn – Ačkoliv si princ William se svou snoubenkou Kate Middletonovou řeknou „ano“ až 29. dubna, Británii již teď zcela ovládá svatební horečka. Každý tak lační po sebemenší podrobnosti. Na obřad do Westminsterského opatství královna Alžběta II. pozvala na 1 900 hostů, 650 z nich půjde na recepci a pouze 300 příbuzných a opravdových přátel zůstane na večeři. Kromě královské rodiny je na svatebním seznamu zapsnáno šest desítek cizích státníků, dvě stovky britských poslanců a ministrů a čtyřicet zahraničních šlechticů.

Jména některých hostů na svatbě desetiletí jsou už dnes jistá. Chybět samozřejmě nemohou svědci. Za ty si už snoubenci vybrali své sourozence – pro nevěstu to bude sestra Philippa, ženich určil prince Harryho. Rovněž David a Victoria Beckhamovi už se nechali slyšet, že na svatbě rozhodně chybět nebudou.

Zbytek Británie však musí trnout, jestli to budou právě oni, kdo ve schránce najdou zlatem zdobenou obálku. Například Mexičanka Estibalis Chavezová se dokonce rozhodla kvůli vysněné pozvánce držet hladovku. „Doufám, že nakonec řeknou ano, protože pro veřejnost nevypadá dobře, když nechají umřít teenagera jen kvůli tomu, že ho nechtějí pozvat na svatbu,“ varovala mladá dívka.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Zatímco celá Británie spekuluje, jaké bude mít nevěsta svatební šaty, Kate piluje dvorní etiketu, cvičí a hubne. Prý už ubrala dvě konfekční velikosti. "Módní návrhářka Christine Dandová proto předpovídá, že namísto nadýchaných pompézních šatů, kterými se pyšnila princezna Diana, budou Katiny šaty mnohem elegantnější, útlé a uhlazené.

Manželé Davidsonovi ve své cukrárně upekli dorty na svatby všech čtyř dětí královny Alžběty II, včetně té prince Charlese s Dianou. Tentokrát však prestižní zakázku nedostali. „Ucházeli jsme se o výrobu dortu pro tuto příležitost, ale, bohužel, to nepřijali,“ posteskla si spolumajitelka cukrárny Celebration Cakes.

Buckinghamský palác již oznámil, že na den svatby pro celou zemi vyhlásí volno. Alespoň tak snad Britům vynahradí, že se na slavnost nedostanou. „Mnoho lidí to přivítalo s větší radostí než samotné svatební oznámení, tak jsme to napsali na talíř,“ uvedl ředitel obchodu, jenž k této příležitosti vydal speciální sadu talířů. Zhrzené obdivovatelky prince Williama zase mohou místo na královském banketu povečeřet doma na talíři s nápisem: „Měla jsem to být já!“