Unie chce pomoci Tunisku a Egyptu přejít k demokracii

Brusel - Ministři zahraničí evropské sedmadvacítky budou jednat o pomoci Tunisku a Egyptu. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg již předem prohlásil, že Česká republika je připravena se zapojit. Evropská unie by podle něj měla hlavně podporovat přechod k demokracii po tom, co v obou státech demonstranti svrhli tamní režimy.

Evropská unie připravuje plán na podporu transformačního procesu v Tunisku a Egyptě, kde po krvavých bojích padly vlády prezidentů Ben Alího a Husního Mubaraka. Brusel chce finančně odpovědět na potřeby obou zemí a podpořit proces politických změn.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí ČR:

„Když se ustanoví demokratický režim, který respektuje vládu práva, tak by Evropská unie měla pomoci. Víme, co to znamená, když se úplně změní režim. Můžeme posloužit jistými zkušenostmi.“

Konkrétní částka, kterou by měly oba státy od Bruselu dostat, zatím známa není. Pozornost ministrů se bude upínat i na další arabské země, kde je situace stále vyhrocená, v Jordánsku, Jemenu, Íránu a hlavně v Libyi. „Britská vláda je hluboce znepokojena násilnými zásahy proti demonstrantům. Připomínáme vládě, že musí respektovat právo na klidný protest. V Libyi ale proti lidem nasadili těžké zbraně a odstřelovače. Přestože jim nepřihlíží televizní kamery, svět se dívá a nebude takové činy ignorovat,“ řekl britský ministr zahraničí William Hague.

Vlna protivládních protestů zasáhla za dva měsíce už 16 arabských zemí. Demonstranti protestují hlavně proti špatným životním podmínkám, nezaměstnanosti a omezování lidských práv.