Egypt žádá zmrazení Mubarakových aktiv v zahraničí

Káhira - Egypt požádal o zmrazení aktiv exprezidenta Husního Mubaraka a jeho rodiny v zahraničí. Náměstek americké ministryně zahraničí William Burns vyzval při návštěvě v Káhiře Egypt k vybudování důvěry ve svůj přechod k demokracii zrušením výjimečného stavu a propuštěním dalších vězňů. Také britský premiér David Cameron, který přicestoval do Egypta jako první šéf zahraniční vlády od Mubarakova pádu, apeloval na Egypt, aby dělal více pro demokratickou budoucnost země.

Žádost předaná egyptskou generální prokuraturou ministerstvu zahraničí se vztahuje na zmrazení aktiv exprezidenta Mubaraka, jeho manželky Suzanne, obou synů Gamála a Alá a jejich manželek.

Mubarak odstoupil z funkce 11. února po téměř 30 letech u moci a 18 dnech masových protivládních protestů. I s rodinou údajně odjel do letoviska Šarm aš-Šajch. Exprezidentova domácí aktiva byla zmrazena krátce po Mubarakově rezignaci. Hned v den jeho pádu mu zmrazilo všechny účty také Švýcarsko.

Mubarakova rodina se během jeho dlouhé vlády údajně výrazně obohatila. Podle kolujících spekulací dosahuje její majetek až 70 miliard dolarů. V neděli však Mubarakův „právní zástupce“ dementoval ve zprávě citované agenturou MENA „neopodstatněné pověsti“ o bohatství svého klienta, které se objevily v několika domácích i zahraničních médiích.

Egypt dosud požádal o zmrazení zahraničních účtů a aktiv jednoho vysokého egyptského obchodníka a bývalého funkcionáře vládní strany a čtyř bývalých kabinetních ministrů, které zadržel po dobu vyšetřování.