Demjanjuk chce zahájit protestní hladovku

Mnichov - John Demjanjuk, který je v Mnichově souzen za účast na nacistických zločinech, chce začít držet hladovku. Hladovět chce začít za dva týdny. Podle svých slov se pro hladovku rozhodl, protože je jeho proces politicky motivovaný a „demonstrační“. Soud dnes povolil Demjanjukovi den obhajoby navíc. Devadesátiletý Demjanjuk je podezřelý z toho, že se od března do konce září 1943 podílel v nacistickém vyhlazovacím táboře Sobibor na polském území na smrti desítek tisíc Židů.

Demjanjuk je odhodlán zahájit hladovku do dvou týdnů, pokud zemský soud nepřipustí dodatečné spisy a důkazní materiály, jak žádá obhajoba. „Zbývá mi už jen jediný způsob, jak světu ukázat, jakým výsměchem spravedlnosti je tento proces,“ přečetl advokát stanovisko svého mandanta.

Souzený požaduje, aby tribunál přijal mezi důkazní materiál také spis KGB číslo 1627, který podle obhajoby obsahuje údaje zbavující jej viny. Demjanjuk dnes k prosazení tohoto požadavku přijel do soudní síně na kolečkovém křesle s velkou cedulí, na níž bylo vyvedeno velké číslo uvedeného spisu.

Soud s Demjanjukem dospívá do závěrečného kola. Na dnešek byla naplánována závěrečná řeč státního zástupce, z toho ale nakonec sešlo. Demjanjukův advokát Ulrich Busch podle agentury AFP zahájení obžalovací řeči zdržoval řadou námitek. Soud mu nakonec poskytl ještě středu jako den navíc, aby mohl přednést své připomínky.

Podle žaloby prý Demjanjuk osobně vodil vězně do plynových komor. Mnichovské státní zastupitelství ho obžalovalo z podílu na zavraždění 28 000 osob, hrozí mu až 15 let vězení. Demjanjuk, který pochází z Ukrajiny a od 50. let žil v USA, vinu popírá.

Do Německa byl k procesu vydán teprve po dlouhých průtazích v květnu 2009. Držen ve vazbě byl ale v nemocničním oddělení věznice, kvůli zhoršení jeho zdravotního stavu byl proces často přerušován. Soudní jednání sledoval z pojízdného lůžka bez jakékoli známky pohnutí.

Demjanjuk se po válce vystěhoval do USA, kde získal občanství a živil se jako automechanik. V 80. letech byl vydán do Izraele, kde byl coby předpokládaný dozorce z vyhlazovacího tábora Treblinka, známý pod přezdívkou „Ivan Hrozný“, v roce 1988 odsouzen k trestu smrti.

Přezkoumání rozsudku ale ukázalo, že „Ivan Hrozný“ patrně byla úplně jiná osoba a Demjanjuk se mohl v roce 1993 vrátit do Spojených států. Tím se však poněkud osvítilo jiné pozadí Demjanjukovy minulosti a o jeho vydání k soudu požádalo Německo. USA žádosti v roce 2009 vyhověly.