Dokáže se Egypt vyhnout diktatuře islamistů?

Praha  - Datum 11. února propojuje dvě revoluce, které otřásly muslimským světem. Ta první už před dvaatřiceti lety: 11. února 1979 ovládl Írán ajatolláh Chomejní. Jedenáctého února 2011 odstoupil egyptský prezident Husní Mubarak. Demokratický svět se obává, že vývoj v Egyptě může podle íránského vzoru zamířit k radikalismu.

Husní Mubarak a jeho rodina prchají vrtulníkem z Káhiry. Skončila jedna diktatura. Pro Západ začala éra nejistoty. Před očima Američanů a Evropanů se objevuje strašidlo jménem Írán. „Kdokoliv si myslí, že převrat v Egyptě znamená velký úspěch pro Ameriku, nemá ani ponětí, že revoluce zpravidla směřují k diktaturám. Egypt je v podobné situaci jako Írán v roce 1979,“ komentuje vývoj v Egyptě historik z Oxfordské univerzita Niall Ferguson.

Shodou okolností také 11. února, ve stejný den, kdy padl Mubarak, převzal ajatolláh Chomejní vládu nad Íránem. Ovšem o 32 let dříve. Ze středovýchodní mocnosti udělal vražednou diktaturu, vývozce terorismu a zarytého nepřítele Západu.

Írán jako Egypt, nebo opačně? (zdroj: ČT24)

V Egyptě i v Íránu povstalo lidové hnutí proti sekulárním vládcům, štědře sponzorovaným Západem. Perský šáh Réza Pahlaví musel stejně jako Mubarak odejít poté, co armáda odmítla střílet do statisícových davů. Podobné jsou i detaily – třeba televizní projevy, kterými se oba autokrati snažili uchlácholit hněv davů.

„Vnímám hlas lidu. Chci napravit minulé chyby. Pojďme společně bojovat proti korupci a nespravedlnosti v Íránu,“ vyzýval Pahlaví krátce před svým pádem. „Nové vládě dám jasné instrukce, aby vyřešila současnou situaci. Znovu říkám, že bez váhání provedu reformy, které ochrání Egypt a zajistí bezpečnost všem Egypťanům,“ pronesl ve svém posledním projevu Mubarak.

Islamisté odolali novým režimům

Analytikům ale dělá největší starosti něco jiného. V Egyptě, stejně jako dříve v Íránu, dokázali Pahlaví i Mubarak rozvrátit veškerou opozici – s výjimkou islamistů. „V tuto chvíli nevidím v Egyptě organizované liberální hnutí. Jediná skutečná síla jsou Muslimští bratři, jejichž cílem je zavedení muslimského práva a obnovení kalifátu. Je možné, že se ještě před koncem roku pokusí o převrat,“ dodává Ferguson.

Podobně postupoval i ajatolláh Chomejní. Po převzetí moci nemilosrdně zlikvidoval své liberální a levicové spolubojovníky z řad opozice. Revoluční soudy povraždily téměř tři tisíce lidí. Víc, než kolik jich padlo při revoluci proti šáhovi. Egyptští Muslimští bratři ale takový scénář rázně odmítají. „Nehodláme do podzimních prezidentských voleb ani postavit svého kandidáta,“ slibují.

Turecko jako vzor

Muslimským bratrům, islamistické organizaci, která otevřeně spolupracuje s Hamásem a Hizbulláhem, málokdo věří, že je neláká moc. Přesto řada analytiků i samotných Egypťanů srovnání íránské a egyptské revoluce odmítá.

Egyptská společnost současnosti je liberálnější a otevřenější než ta íránská v roce 1979. I zarytí islamisté dobře vědí, že Egypt živí západní investice a turisté. Zemi dál pevně vládne sekulární armáda a spíš než k represivnímu íránskému režimu, který postupně devastuje svou ekonomiku, vzhlížejí mladí Egypťané k Turecku. I tam dlouho politiku tvrdou rukou dirigovali vojáci. Dnes je ale relativně svobodné Turecko hospodářským tygrem Blízkého východu. Ankara jde své historické šanci naproti a revoluce v zemích regionu otevřeně podporuje. „Když se vůdci zemí nepostaví za požadavky svého lidu, lidé si přirozeně sami vezmou, co chtějí,“ myslí si turecký prezident Abdullah Gül.

Teherán sice tvrdí, že současný revoluční příboj odnese Blízký východ blíž islamistickým ideálům íránské revoluce. Jenže velká část samotných Íránců si tuniskou a egyptskou vzpouru vysvětluje úplně opačně - jako signál k boji proti diktatuře a zvůli, kterou v jejich očích symbolizuje vláda ajatolláhů v jejich vlastní zemi.

  • ajatolláh Chomejní zdroj: www.lexicorient.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62275.jpg
  • Husní Mubarak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2316/231585.jpg
  • Šáh Pahlaví s manželkou Farah autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2224/222326.jpg
  • Turecko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2087/208668.jpg