Soud potrestá žháře, kteří zapálili vlak s hinduisty

Dillí - Indický soud potrestá 31 žhářů za to, že před 9 lety úmyslně zapálili vlak plný hinduistů. Výše trestů oznámí soud v pátek. Dalších 63 obviněných zvláštní tribunál osvobodil. Útok spustil v roce 2002 ve státě Gudžarát vlnu násilností mezi muslimy a hinduisty. Zemřelo při nich přes tisíc lidí.

Vysoce citlivý případ soud řešil šest let. Nakonec se přiklonil k závěrům vyšetřovatelů. Soud uznal vinu 31 žhářů, kteří před devíti lety schválně zapálili vlak.

Víc než 2 tisíce lidí v roce 2002 napadlo rychlík, kterým se vraceli hinduisté z města Ajodhjá, kde chtěli na místě bývalé mešity postavit vlastní chrám. Podle spisu si dav počkal, až vlak vyjede ze stanice v Godhrá. Nejdřív házel jen kameny. Někteří útočníci se ale vybavili dohromady 140 litry benzínu. Po jejich zásahu 4 vagóny s cestujícími shořely.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

„Soud uznal, že nešlo o pouhou nehodu. V případě tohoto neštěstí se jednalo o předem naplánované spiknutí,“ okomentoval to dnes veřejný žalobce. Jaký dostanou žháři trest, řekne soud v pátek.

Čtení rozsudku přitom doprovázejí zvýšená bezpečnostní opatření. Úřady dokonce zakázaly zveřejňovat fotografie a videa ze dne neštěstí, protože se bojí nových nepokojů. Útok v roce 2002 totiž okamžitě vyvolal masovou odvetu ze strany hinduistů. Během několika dnů zemřelo při náboženských nepokojích víc než tisíc lidí, převážně muslimů. Gudžarátské úřady tehdy čelily kritice, že se násilnostem pořádně nesnažily zabránit.