Kaddáfí postupně ztrácí moc nad bouřící se Libyí

Tripolis – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pod tlakem protivládních protestů dále ztrácí půdu pod nohama. Území, nad kterým jeho režim udržuje kontrolu, se stále zmenšuje, další vojáci a dosavadní členové administrativy mu vypovídají službu. Kaddáfí nicméně trvá na tom, že z čela státu neodejde. Přitom se už nemůže plně spolehnout ani na armádu - dva piloti údajně dostali příkaz bombardovat město Benghází, které je centrem odporu, ale odmítli rozkaz splnit a letadlo raději nechali havarovat. Západní státy v čele s Evropskou unií, které s režimem dosud udržovaly dobré vztahy, zintenzivnily jeho kritiku a začaly mu hrozit sankcemi.

Kaddáfího dnes v ulicích metropole Tripolisu podpořily jen desítky lidí. Tisíce naopak oslavovaly ztrátu jeho moci v baště protirežimního povstání ve městě Benghází na východě země. Tedy v oblasti, odkud více zdrojů potvrdilo, že nad ní už nemá režim kontrolu. To nepřímo přiznal i vládní činitel, který začal tvrdit, že se oblasti zmocnila teroristická síť al-Káida a zřídila tam svůj emirát.

Vláda přišla o vliv i v prvním městě na západě země. Bezvýchodnost diktátorovy situace dokresluje i fakt, že dal svým bezpečnostním složkám rozkaz sabotovat libyjská ropná zařízení. Zahraniční agentury informovaly i o případu dvou pilotů, kteří odmítli rozkaz střílet do protestujících Libyjců v Benghází. Raději se katapultovali a nechali svůj stroj havarovat.

Symbolem odporu vůči diktátorovi se stala vlajka někdejší monarchie svržené v Kaddáfího vojenském puči v roce 1969. Vlaje nad stále větším územím, režim podle internetových hlášení povstalců ztratil i některá města kolem Tripolisu.

Tím, jak libyjského vůdce opouštějí stále bližší spolupracovníci, vyplouvají na povrch vážná obvinění, jako například to, že zkázu letadla společnosti PanAm z roku 1988 nad skotským Lockerbie nařídil osobně Kaddáfí. Podle některých názorů je Kaddáfí také schopen naprosto všeho a je horší než někdejší irácký diktátor Saddám Husajn.

K odsouzení násilí proti protestujícím v Libyi se přidala Rada bezpečnosti OSN. Státy EU, které doposud s Libyí čile obchodovaly, začaly uvažovat o uvalení sankcí. Šéf britské diplomacie William Hague hovořil o nutnosti pohnání pachatelů zločinů a porušování lidských práv před soud.

Ahmadínežád: Je groteskní, že vůdce bombarduje svůj národ 

Násilí paradoxně odsoudil i íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, po jehož předloňském znovuzvolení do čela země byly protesty proti staronové hlavě státu utopeny v krvi. „Je neuvěřitelné, že se najde někdo, kdo bombarduje vlastní národ. Je to až groteskní. Důrazně mu doporučuji, aby dovolil svému národu promluvit o svých požadavcích, pokud se tedy skutečně považuje za vůdce svého národa. Jak je to možné, že vládce střílí ze zbraní a tanků do vlastních lidí? Jak může bombardovat vlastní národ a ještě říká, že zabije každého, kdo bude protestovat proti němu? Je to absolutně nepřijatelné. Měli by umožnit národu, aby projevil svou svobodnou vůli. Svoboda, národní nezávislost, právo rozhodovat o vlastním osudu, důstojnost a respekt, na to má každý národ právo,“ prohlásil Ahmadínežád.

Z Libye prchají desetitisíce cizinců

Pokračuje hromadná evakuace cizinců. Země Evropské unie chtějí z Libye dostat 10 tisíc svých občanů. Čechů se v Libyi nachází pouhá třicítka, proto Česká republika nepočítá s vypravením vlastního leteckého speciálu. České úřady očekávají, že Češi využijí kapacity letadel jiných států.

Podle bývalého prezidenta Václava Havla byl Kaddáfí považován tak trochu za „klauna a šaška“, ovšem teď se ukazuje, že to je vlastně zločinec.

  • Protesty v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2345/234432.jpg
  • Demonstrant drží vlajku, kterou měla Libye před Kaddáfího pučem autor: Alastair Grant, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234637.jpg
  • Mahmúd Ahmadínežád autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2346/234508.jpg