Keltský tygr na dně. Postaví ho na nohy volby?

Dublin - Irové jdou dnes k volbám. Keltský tygr se propadl do hluboké rozpočtové pasti a nemůže se vyškrábat ven. Podle průzkumů za to teď Irové pořádně vytrestají dosavadní vládu. Stranu Fianna Fáil prý čeká největší výprask za 80 let její historie. Irové zřejmě svou důvěru v lepší zítřky vloží do dosavadní opozice, strany Fine Gael. Premiérem by se tak mohl stát její šéf Enda Kenny.

V devadesátých letech se Irsko pyšnilo přezdívkou keltský tygr. Ekonomika prudce rostla a Irové viděli budoucnost v růžových barvách. Rok 2010 ale znamenal pro mnohé Iry nepříjemné procitnutí. Keltský tygr spadl na dno.

Za jeho pád přitom mohla světová finanční krize a obří nafouklá bublina na trhu s nemovitostmi, která náhle splaskla. V době prosperity Irové nakupovali a stavěli nemovitosti jako zběsilí. Kdo si postavil luxusní dům, hned další koupil jako investici. Pak ale ceny v důsledku krize spadly, developeři odešli a začal se hroutit i bankovní systém. Irům zůstaly jen hypotéky.

„Každý si myslel, že může kdekoli postavit 30 domů a bude po nich poptávka. Vláda navíc zavedla daňové úlevy při koupi nemovitostí a to ji uměle zvedalo. Teď vidíme výsledek,“ komentuje to realitní agent Simon Ensor.

Nakonec Irsko v listopadu 2010 vklouzlo po delším váhání pod záchranný deštník EU a MMF a přijalo mezinárodní finanční pomoc. Hospodářská krize navíc v zemi vyústila v krizi politickou. Vládu poškodilo to, že měla blízko k bankám a developerským firmám, které byly jejími sponzory výměnou za deregulaci trhu a shovívavost k hrozícím rizikům realitní bubliny. Vláda premiéra Briana Cowena byla za údajné vyhýbání se těžkostem natolik kritizovaná, že premiér musel nakonec přiznat porážku. Od letošního ledna vládne jen dočasně v silně oslabené vládě.

Dnes Irové rozhodují, kdo zemi dostane z dluhové noční můry. Volební místnosti jsou otevřené od 8 hodin ráno do 23 hodin večer. První výsledky voleb by mohly být známé v sobotu.

A podle průzkumů je jasné, že dny Cowena i jeho strany jsou sečteny. Irové ve volbách jasně ukážou prstem na ty, komu dávají současnou ekonomickou krizi za vinu. Očekává se, že Fianna Fáil hluboce propadne až na třetí místo za Fine Gael a labouristy. Cowen navíc ve volbách vůbec nekandiduje, volební porážku tak bude muset za stranu snést nový lídr, bývalý ministr zahraničí Micheál Martin.