Kaddáfí promluvil k Libyjcům, opouštějí ho nejbližší spojenci

Tripolis – Věrní stoupenci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se snaží získat kontrolu nad západolibyjským městem Závíja, kde je klíčový ropný terminál. Podle svědků ale protivládní demonstranti jejich útok odrazili. Střílelo se i na předměstí Tripolisu, kde provládní jednotky zabily nejméně sedm demonstrantů. Večer na Zeleném náměstí v centru metropole promluvil Kaddáfí k lidem a vyzval je, aby chránili Libyi a její ropné zájmy. Východ i západ země ale už ovládají jeho odpůrci, dnes jim do ruky navíc padlo další město na východě. Armáda a policie se stáhla ze svých objektů v Adžedábíji a připojila se k opozici. Kaddáfího opouštějí i jeho blízcí. K opozici se naposledy přidal jeho bratranec a blízký poradce; íránská televize dokonce tvrdí, že Kaddáfího zavrhl i jeho syn.

Kaddáfí večer v krátkém projevu vyzval své stoupence na Zeleném náměstí v centru Tripolisu, aby bránili Libyi a její ropné zájmy. Před davem lidí také prohlásil, že proti odpůrcům se bude bojovat, pokud to chtějí, a označil zahraniční média za psy. Proslov přenášela libyjská televize.

Muammar Kaddáfí na Zeleném náměstí:

„Připravte se bránit Libyi. Připravte se bránit ropu, připravte se bránit důstojnost. Tohle je lid, který dostal Itálii do kolen. Zpívejte, tancujte a připravujte se. Jsem uprostřed davu, budeme bojovat a zvítězíme. (…) Pokud to bude nutné, otevřeme skladiště zbraní, abychom vyzbrojili libyjský lid. Libye bude hořet červeným plamenem.“

Kaddáfí pomalu ztrácí kontrolu nad východem i západem země. Obě oblasti ovládají protivládní demonstranti. Vojsko a policie z východolibijského města Adžedábíja dnes oznámily, že opouštějí své objekty a připojují se k opozici. „Položíme své životy a dáváme veškeré své síly k dispozici svobodné Libyi,“ oznámil policejní kapitán Háfiz Abdar Rahím. Adžedábíja se tak stala dalším městem, ve kterém Kaddáfí už nemá žádný vliv.

Podle agentury Reuters se pod kontrolu povstalců dostávají i klíčové rafinérie na pobřeží Středozemního moře. Smyčka kolem Tripolisu se stahuje, libyjský vůdce ale ustoupit nehodlá. Prohlásil to v telefonátu do státní televize.

Tripolis zůstává jednou z posledních bašt Kaddáfího režimu, který dnes údajně přišel o kontrolu nad třemi městy západně od metropole - Džafran, Zantán a Džadu. V metropoli dnes opět zní střelba. Jednotky věrné libyjskému vůdci střílely na účastníky opoziční demonstrace na tripolském předměstí. Zabito bylo nejméně sedm lidí. Tripolis navíc obklíčili vojáci, kteří hlídkují na příjezdových cestách, u mešit i u cesty na letiště, které střeží tanky.

Situaci v Libyi byly věnovány i dnešní pořady Interview ČT24 a Hyde Park.

Napětí v zemi popsal v rozhovoru pro ČT24 velvyslanec ČR v Libyi Josef Koutský. „Je pravda, že města v blízkém či vzdáleném okolí Tripolisu by měla být pod kontrolou opozice. Hlavní tepny do města jsou ale obsazeny vojenskými jednotkami a pravděpodobně po modlitbách vyjdou lidé do ulic a dojde k dalším střetům,“ varoval.

Kaddáfího opouštějí jeho věrní

Libyjského vůdce navíc opouštějí i jeho věrní. Dnes rezignoval jeho bratranec Kaddaf Dam, který mu dělal poradce. Své odstoupení zdůvodnil tím, že nesouhlasí s tím, jak vláda řeší současnou krizi. Proti Kaddáfímu se postavil i libyjský velvyslanec ve Francii a velvyslanec při UNESCO. Na úvod mimořádného zasedání Rady OSN pro lidská práva také libyjský velvyslanec při OSN v Ženevě oznámil, že vypovídá poslušnost Kaddáfímu a že přechází plně „na stranu lidu“. Rada následně přijala rezoluci požadující pozastavit členství Libyi ve svých řadách a zahájit nezávislé vyšetřování násilností spáchaných Kaddáfího režimem. Rozhodnout o věci ale může jen Valné shromáždění OSN.

Íránská televize Pres TV zase informovala, že na stranu protestujících přešel i jeden z Kaddáfího synů Sajf Arab. Ten měl na rozkaz otce pomoci potlačit nepokoje. Sajf Arab se prý ale včera připojil k táboru opozice v Benghází. To ale vzápětí popřel jeho starší bratr Sajf Islám, podle něj drží rodina pohromadě, zůstanou prý navíc v Libyi. „Plán A je žít a zemřít v Libyi, plán B je žít a zemřít v Libyi, plán C je žít a zemřít v Libyi,“ prohlásil.

Tisíce cizinců z Libye odjíždějí všemi dostupnými dopravními prostředky. České firmy už své zaměstnance evakuovaly, ale v zemi jsou stále více než dvě desítky Čechů. Část jich tam zůstává, část projevila zájem o evakuaci. Země EU mají v Libyi ještě 3600 občanů.

Nepokoje v Libyi trvají od 15. února. Vyžádaly si podle střídmých odhadů 300 mrtvých, ale začíná se hovořit i o možnosti tisíců obětí a raněných. Někteří odpůrci libyjského vůdce se obávají, že by mohl Kaddáfí nasadit i chemické zbraně. Libyjské ozbrojené síly disponují údajně asi deseti tunami yperitu.

  • Muammar Kaddáfí v projevu k Libyjcům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235258.jpg
  • Libyjský opoziční aktivista autor: Hussein Malla, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235138.jpg
  • Protesty v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235259.jpg