EU a OSN připravují proti Kaddáfímu sankce

Budapešť/Paříž/Brusel - Členské země Evropské unie se dnes shodly na balíku sankcí proti libyjskému režimu. Má mezi nimi být zbrojní embargo nebo zákaz dodávek zboží, které může být použito k represím. Sankce proti Libyi se rodí také v Radě bezpečnosti OSN, která má ještě dnes jednat o francouzsko-britském návrhu rezoluce předpokládající zbrojní embargo, finanční sankce a požadavek, aby Mezinárodní trestní tribunál obvinil libyjské předáky ze zločinů proti lidskosti. Rada OSN pro lidská práva dnes na svém zasedání v Ženevě také přijala rezoluci požadující pozastavit členství Libyi ve svých řadách.

Podle šéfky diplomacie EU Catherine Ashtonové, která se zúčastnila setkání s unijními ministry obrany na maďarském zámku Gödöllö, mají sankce vytvořit „co nejsilnější tlak“ na zastavení násilí v severoafrické zemi. Rozhodnutí o zavedení sankcí by mělo padnout na začátku příštího týdne. Očekává se, že v balíku sankcí bude také zákaz cestování pro přední libyjské představitele a zmrazení jejich bankovních kont.

Unijní ministryně zahraničí potvrdila, že EU neplánuje žádnou vojenskou akci související se situací v Libyi. Nechystá se podle ní ani společná evropská evakuační akce. V této věci se prý jednotlivé evropské země dohodly, že budou jednat samostatně. EU chce při formulování svého postoje vůči libyjskému režimu úzce spolupracovat se Spojenými státy a Radou bezpečností OSN.

Rada OSN pro lidská práva dnes na svém zasedání v Ženevě přijala rezoluci požadující pozastavit členství Libyi ve svých řadách a zahájit nezávislé vyšetřování násilností spáchaných režimem Muammara Kaddáfího na protivládních demonstrantech. Rezoluci přijalo konsensem všech 47 členů rady, rozhodnout o věci ale může jen Valné shromáždění OSN, které v New Yorku zasedá od 1. března.

O Libyi jednala na úrovni velvyslanců i Severoatlantická rada, hlavní rozhodovací orgán NATO. Aliance bude situaci sledovat, aktivně se ale zatím nezapojí. Pokud by byl však jasný mandát od RB OSN, pak by mohla využít i vojenských kapacit, které má. V takovém případě by mohlo jít třeba o zajištění bezletových zón či prosazování případných sankcí uvalených na Libyi.