Povstalecký útok vyřadil z provozu rafinerii v Iráku

Bagdád - Pumový útok neznámých ozbrojenců dnes vyřadil z provozu jednu z největších iráckých ropných rafinerií ve městě Bajdží. Zabiti byli čtyři lidé, rafinerie hořela zhruba pět hodin, než se podařilo pěti desítkám hasičských jednotek dostat oheň pod kontrolu. Výpadek produkce v Bajdží podle některých iráckých odborníků způsobí nedostatek benzinu v zemi. Rafinerie byla již delší dobu v rukou povstalců al-Káidy, kteří ze zisků z ropy financovali své aktivity.

„V rafinerii je velký požár a produkce v ní byla zcela zastavena,“ uvedl guvernér Ahmad Džubúrí. Útočníci podle něj zabili čtyři lidi a umístili nálože v provozech na výrobu petroleje a benzenu. „Je to velká ztráta pro celou zemi. Všechna irácká města závisejí na její produkci,“ doplnil Džubúrí. Rafinerie v Bajdží byla dlouhou dobu pod kontrolou povstalců z řad organizace al-Káida, kteří ji využívali k financování svých povstaleckých aktivit.

Nyní rafinerie běží na 70 procent své kapacity a produkuje denně 11 milionů litrů benzinu, sedm milionů litrů benzenu a 4,5 milionu litrů petroleje. „Neznámí útočníci pronikli do zařízení před čtvrtou hodinou ranní (02:30 SEČ), zabili dva inženýry a pak odpálili nálož v severní jednotce,“ citovala Saába agentura AFP. Podle mluvčího Džiháda musí tým expertů zjistit rozsah škod a stanovit, jaká doba bude nutná pro obnovu produkce.

Benzinu nemusí být dostatek pro další dny

Nedostatek benzinu ale Iráčany v daném okamžiku nicméně podle Džiháda nečeká. „Máme desetidenní rezervy a v zemi je několik dalších rafinerií,“ uvedl. Vydavatelka webu Iraq Oil Forum Ruba Husaríová je ale pesimističtější. „Dopad (útoku) se brzy projeví na ulicích a očekávám velké fronty u čerpacích stanic. Myslím také, že Irák bude nucen dovážet velké množství pohonných hmot a zasažena nedostatkem bude zejména severní část země.“

Oblast kolem Bajdží byla dlouhou dobu baštou povstalců z irácké odnože teroristické sítě al-Káida. Rafinerie v Bajdží, řazená mezi tři největší v Iráku, byla pod kontrolou povstalců, kteří ji využívali k financování svých povstaleckých aktivit. Nyní rafinerie běžela podle Reuters na 70 procent své kapacity a produkovala denně 11 milionů litrů benzinu, sedm milionů litrů benzenu a 4,5 milionu litrů petroleje.