KLDR hrozí Soulu „ohnivým mořem“ kvůli posílání letáků přes hranice

Pchjongjang – Severní Korea pohrozila, že začne ostřelovat svého jižního souseda, pokud nepřestane přes hranici posílat letáky o revoluci v Egyptě. Jižní Korea posílá podobné letáky na podporu demokracie na sever dlouhodobě, aby své sousedy motivovala k přemýšlení o změně režimu. K letákům navíc přidává také dolarové bankovky, léky a jídlo. Výhružka přišla den před zahájením společných vojenských cvičení Jižní Korey a Spojených států.

O první výhružku rozhodně nejde

V nejnovějších letácích Jihokorejci své sousedy informují o demonstracích na podporu demokracie v Egyptě, které vyústily v pád prezidenta Husního Mubaraka, který vládl zemi 30 let. V balonech letících přes hranici bývají kromě propagandistických materiálů také dolarové bankovky, které mají Severokorejce povzbudit k tomu, aby letáky zvedli. Za to jim ale hrozí přísné tresty. V lednu byli kvůli vlastnictví letáků dva Severokorejci popraveni.

Severní Korea vyhrožuje Soulu i USA pravidelně. Tentokrát Pchjongjang pohrozil, že bude přímo ostřelovat jihokorejská hraniční města a zničí je, pokud bude Soul nadále posílání letáků tolerovat. Poslední varování ale přichází téměř tři týdny poté, co se zástupcům obou zemí na Korejském poloostrově nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce první oficiální rozhovory po dlouhých měsících.

Armádní zdroje KCNA o americko-jihokorejských manévrech:

„Naše armáda a lid učiní striktní vojenská protiopatření proti americkým imperialistům a skupině (jihokorejských) zrádců, protože nás ohrožují agresivní vojenskou akcí.“

Sever obvinil obě země z přípravy „omezené války“ a snahy svrhnout komunistickou vládu. Pokud bude vyprovokována, KLDR zahájí „plnohodnotnou“ válku a změní Soul v „ohnivé moře“. Plánovaného cvičení Jižní Koreji s USA se zúčastní asi 12 800 amerických vojáků a 200 tisíc jihokorejských vojáků a záložníků. Manévry potrvají 11 dní.