USA uvažuje, že do Libye vyšle vojáky

Washington – Spojené státy americké uvažují, že proti režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího použijí i vojenské akce. K takovému kroku prý sáhnou v případě, že by vůdce pokračoval v krvavém násilí proti vlastnímu lidu. V pátek již americký prezident Barack Obama na libyjský režim uvalil sankce. Toto finanční opatření však mělo být jen prvním z řady kroků, které „by mohly zahrnovat i vojenské možnosti“. Píše o tom list The Washington Post s odvoláním na vysoké americké vládní činitele.

Vojenskou akcí prý USA myslí například prosazení bezletové zóny nad Libyí, aby se tak zabránilo bombardování Kaddáfího odpůrců ze vzduchu. „Chtěl bych vyzvat mezinárodní společenství k vyhlášení bezletové zóny nad Libyí. Jedině tak předejdeme tomu, aby režim povolal ke své obraně do Tripolisu námezdní vojáky ze sousedních zemí,“ žádal o totéž bývalý ministr spravedlnosti Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl, který se postavil do čela prozatímní vlády.

V americké vládě prý ovšem vládnou pochybnosti, zda by se pro takové opatření dala nalézt širší mezinárodní podpora. Odpor totiž nejspíš přijde například ze strany Číny. Žádná opatření kromě sankcí na vedoucí představitele Libye zatím nechystá ani Rada bezpečnosti OSN. Jakoukoli vojenskou intervenci v zemi vyloučila i Severoatlantická aliance.

USA mají strach o své krajany 

Ben Rhodes z Rady národní bezpečnosti.

„Ignorovat taková varování by bylo velmi těžké a nebezpečné.“

Obamova vláda pravděpodobně dosud s razantními kroky proti Tripolisu váhala ze strachu před možností odvetného zajímání rukojmích. Američtí diplomaté v Libyi prý varovali před „rozhodnými poselstvími“ z Washingtonu, aby tak nebyli ohroženi krajané v Libyi.

Spojené státy už v pátek uvalily na Libyi kvůli represím tamního režimu vůči lidovému povstání jednostranné sankce. Ty jsou namířeny proti Kaddáfího vládě a členům jeho rodinného klanu. Naopak chránit mají jmění a prostředky, jež patří libyjskému lidu.