V Ománu po protestech už 6 mrtvých

Maskat - V Ománu zemřelo nejmíň 6 lidí při střetech s policií. Demonstranti požadují stejně jako v jiných arabských zemích politické reformy a blokují silnice k hlavnímu přístavu Suhár a ropné rafinérii. Protesty dnes pokračují i v Jemenu nebo Bahrajnu.

Zhruba tisícovka protestujících zablokovala silnici k průmyslové oblasti pobřežního města Suhár. Znepřístupnili tak cestu k přístavu, kde je i rafinerie a továrna na hliník. Kolem města hlídkují vojáci, v centru hoří supermarket.   

Protesty pokračují i na centrálním náměstí v Suháru. Stovky lidí vyšly do ulic, aby daly najevo znepokojení z nedělního incidentu. Policie střílela do demonstrujících lidí. Protestující zase vypálili policejní stanici a budovy úřadů. 

Dnes počet obětí víkendových střetů v Ománu vzrostl. Původně se přitom vědělo o dvou mrtvých. „Po protestech v Suháru už máme šest mrtvých,“ informoval lékař z pohotovosti ve státní nemocnici.

Omán v jihovýchodní části Arabského poloostrova je dodnes absolutní monarchií. Od roku 1970 v zemi neomezeně vládne sultán, jiné politické strany jsou zakázané. Omán má blízké politické a vojenské vazby na Spojené státy.

Dnes se stovky demonstrantů sešly i v Bahrajnu. V Manámě zablokovali protestující přístup k parlamentu, kde se mělo konat zasedání Národní rady. To muselo být nakonec zrušeno. Bahrajnská vláda sice nabídla demonstrantům dialog, ti ovšem zatím na nabídku nepřistoupili a dál požadují demisi celého kabinetu.  

Jemenu se znovu desetitisíce lidí zapojily do pokračujících demonstrací proti 32 let trvající vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Přes noc v metropoli Saná tábořilo asi 5 tisíc lidí, kteří žádají prezidentův odchod. Na jihu země vypukly střety, při nichž byli zabiti tři policisté a jeden voják.

Prezident Sálih je podle vládních zdrojů připraven sestavit vládu národní jednoty společně s opozicí. Ta mu ale musí předložit seznam jmen nových ministrů. Opozice nicméně oznámila, že návrh prezidenta nepřijímá a že se na sestavování nové vlády podílet nebude. Nadále navíc trvá na rezignaci prezidenta. „Opozice se rozhodla stát za požadavkem lidu na pád režimu a od toho neustoupí,“ uvádí se v prohlášení.