Ledový muž Ötzi dostal k výročí unikátní výstavu

Bolzano - V archeologickém muzeu v italském Bolzanu se dnes otevírá unikátní výstava ke dvacátému výročí nalezení mumie prehistorického alpského lovce. Odborníci i laici tím dostávají jedinečnou možnost seznámit se s ledovým mužem Ötzim, a to přes přísná omezení v přístupu k ostatkům. Výstava nazvaná „Ötzi 20“ nabízí milovníkům archeologie také rekonstrukci celého těla. Výstava potrvá do ledna 2012.

Procházka po hlavním alpském hřebenu, kudy vede hranice mezi Itálií a Rakouskem, skončila pro německé turisty v září 1991 velikým překvapením. V tajícím ledovci našli nehybné tělo. Zpočátku se domnívali, že jde o zmrzlého horolezce. Jak se ale ukázalo, mumie tu ležela už přes pět tisíc let.

Od roku 1998 je Ötzi, jak se ledovému muži říká, pýchou archeologického muzea v italském Bolzanu. "Máme přes 230 tisíc návštěvníků ročně. Nejen ty, co přijdou, ale i ty, co nás vidí přes internet. A to díky nové webové stránce, na které nás navštěvují hlavně mladí z celého světa," říká Angelica Fleckinger, ředitelka archeologického muzea Jižního Tyrolska.

\"Ötzi 20\" v italském Bolzanu (zdroj: ČT24)

Institut pro mumie a ledové muže a DNA

Ötzi zemřel zhruba ve věku 46 let na přelomu neolitu a doby měděné. Pod lopatkou měl hrot šípu, což svědčí o násilné smrti. V ledovci se zachoval také jeho oděv a výzbroj. Odborníci ale pátrají dále. „Teď zkoumáme Ötziho DNA. Chceme zjistit, jestli v Jižním Tyrolsku žijí ještě jeho potomci,“ prozradil Albert Think, ředitel Institutu Eurac pro mumie a ledové muže.

Trojrozměrný obraz Ötziho zprostředkují speciální brýle s červeným a zeleným sklem. Obraz je velmi přesný: K jeho zhotovení bylo zapotřebí celkem 150 tisíc snímků.