Íránská opozice požaduje propuštění svých představitelů

Teherán – V Teheránu se dnes opět konala protivládní demonstrace. Protestující požadují po íránském režimu propuštění vězněných představitelů opozice. Policie rozehnala protestní akci slzným plynem. Dva přední představitelé opozice Mír Hosejn Músáví a Mahdí Karrúbí zmizeli ze svých domovů, kde byli v domácím vězení. Údajně jsou i se svými manželkami ve věznici Hešmatíja.

Reuters v první informaci napsal, že v Teheránu se dnes strhly potyčky mezi demonstranty a policisty, mezi nimiž byly i osoby v civilu. Demonstranti se sešli na různých místech metropole, především v okolí univerzity. Tam se střetli s policisty. Demonstranti provolávali hesla jako „Smrt diktátorovi“ a „Hosejn, Mír Hosejn“. Zadrženo bylo nejméně pět účastníků protestů.

Íránská prokuratura popírá, že by byli představitelé opozice Musáví i Karrúbí ve vězení, podle ní jsou oba stále v domácím vězení. Podle opozičních zdrojů prý byli oba obviněni mimo jiné ze zrady režimu, zatím ale nebyli postaveni před soud.

Do domácího vězení byli umístěni v polovině února poté, co vyzvali k manifestaci na podporu protivládních hnutí v arabských zemích. Tisíce jejich stoupenců se pak skutečně vydaly do ulic. I dnes zastánci opozice protestovali.